Hopp til innhold
HjemBloggTips til morsomme utendørsaktiviteter for barn

Tips til morsomme utendørsaktiviteter for barn

Våraktiviteter for barnEn god utendørsaktivitet kjennetegnes av at barna får lære mer om naturen, blir kjent med omgivelsene sine og får lyst til å tilbringe mye tid ute. Her er tips til morsomme utendørsaktiviteter som barna elsker.

Etter en lang vinter har både kropp og sjel godt av å få tilbringe mer tid utendørs, spesielt i naturen. Studier viser nemlig at det å være i naturen, om det så er en park midt i byen eller i en skog på landet, reduserer stressnivåene våre. En av de fineste utendørsaktivitetene er derfor å ta hele familien med på en spasertur.

Mens noen barn elsker å gå turer i naturen, trenger andre litt mer motivasjon. En fin måte å gjøre dette på er å oppfordre dem til å utforske omgivelsene ved å gi dem redskap som spader og forstørrelsesglass. I lekebutikker kan dere få kjøpt egne insektsglass med pustehull og forstørrelseslinse, som dere kan putte insektene i. Slik kan dere studere dem på nært hold før dere slipper dem løs igjen.

Dere kan også starte en samling sammen, for eksempel bli enige om å samle på steiner eller skjell. Bare pass på at dere befinner dere i et område hvor det er lov å plukke med seg slike ting hjem.

Aktivitetsbingo med fokus på naturen

En annen spennende utendørsaktivitet er å arrangere en bingo hvor målet er å finne ting i naturen og krysse av alt dere ser på et bingobrett.

Dette kan du gjøre ved at du på forhånd lager et rutenett med for eksempel 16 ruter. I hver rute skriver du ned eller tegner ulike vårtegn, som blomster, et fuglerede, insekter eller fugler vi forbinder med denne årstiden. Ta gjerne også med ting som pirrer de ulike sansene, som å lytte etter fuglekvitter, lukte på blomster og ta på mose. Kanskje dere er så heldige at dere får høre selveste gjøken?

vårbingo utendørsaktiviteter

Kryss av i rutene etter hvert som dere finner de forskjellige vårtegnene. Om du vil kan du gjøre det hele litt mer avansert ved å lage et unikt brett til hver av deltagerne, men det å fylle ut hele brettet sammen er vel så koselig.

Last ned bingo her!

La barna så sine egne planter

våraktiviteter for barn

Små blomsterspirer er for mange selve symbolet på våren, det å så sine egne blomster eller grønnsaker er derfor en fin aktivitet som du gjerne kan involvere barna i. Blomkarse, gulrøtter og solsikker er tre eksempler på planter som regnes som forholdsvis enkle å få til.

Det kan riktignok være vanskelig å skape entusiasme rundt noe som det tar ukesvis å se resultatet av. Karse er derfor den ideelle grønnsaken å så sammen med barn, den gror nemlig rasende fort. Fra du sår dem tar det kun et par-tre dager til du ser de første spirene og etter cirka en ukes tid har de blitt så store at de kan spises.
Fremgangsmåten er enkel; fukt litt jord eller bomull og strø karsefrøene over i et tynt lag. Sørg for at du holder bomullen eller jorden fuktig og plasser dem et lyst sted, gjerne i vinduskarmen.

Idet bladene på toppen av spiren er delt i to, kan dere klippe den og hakke den opp. Karse har en smak som minner om pepper og reddik, den passer derfor godt som krydder på toppen av smørbrød med ost eller leverpostei. Den kan også brukes som smaksetter i dipper og dressinger.

Så karsemennesker og ertesnacks

Tomme eggeskall, skåler, kopper og gamle hermetikkbokser – karse kan dyrkes i nesten hva som helst. Dette gir oss muligheten til å lage mange fantasifulle varianter, for eksempel helsprø karsemennesker.

Start med å legge litt fuktet bomull og karsefrø i noen tomme eggeskall. Etter at karsen er ferdig grodd kan dere tegne morsomme ansikter på eggeskallene, slik at karsen fungerer som «hår». Kroppene lager dere av tomme doruller som dere maler eller tegner passende antrekk på. Sett eggeskallet på toppen av dorullen til slutt, vips så har dere karsemennesker.

Ertespirer er en annen lettdyrket plante som vokser veldig raskt. Legg tørre, gule erter i bløt over natten, neste dag kan du putte dem i godt fuktet jord. Bruk gjerne en potte eller en plastboks som er minst fem centimeter høy og sørg for at det er hull under pottene slik at overflødig vann kan renne ut. Sett potten på et fat i vinduskarmen eller et annet lyst sted.

Ertene spirer fort og etter ti til 14 dager er spirene så store at de kan høstes. Ertespirer har en søt smak som minner om sukkererter og kan brukes i salater, som garnityr på brødskiva eller som sunn snacks.

Utendørsaktiviteter på regnværsdager

Våren og sommeren er riktignok ikke bare nydelige dager fylt med solskinn, det er også en tid på året hvor det mange steder kan være en del regn. Regnvær er imidlertid ingen grunn til å holde barna innendørs. Kle på dem godt regntøy og støvler, slik at de kan få kose seg med noe morsomme våraktiviteter i regnet. Husk; det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!

Våraktiviteter

En morsom utendørsaktivitet som kan holde barna okkupert i timevis, er å lage demninger, elver og dammer. Hjelp dem litt i gang ved å finne frem ting de kan bruke i leken. Har du kanskje noen gamle rør og planker som du ikke har bruk for? Dette er glimrende materialer til oppfinnsomme barn.

Bøtter og spader er selvsagte leketøy i regnet, men mye av det du har liggende av vanlige husholdningsartikler kan gjøre aktiviteten enda mer spennende for barnet. Dette kan for eksempel være kopper, øser og tom emballasje.

Tegne med kritt utendørs

Mange barn elsker å tegne og de største lerretene finner du utendørs. Ved hjelp av kritt kan barna få utfolde seg kreativt på lekeplasser, asfalterte gangfelt eller plattinger. Alle typer kritt kan brukes, men på lekebutikkene får du kjøpt store gatekritt som er ekstra gode å holde i og som gjør det lettere å tegne på ujevnt underlag.

Å «hoppe paradis» er en lek mange foreldre sikkert husker fra sin egen barndom. Dette er en enkel våraktivitet som både bidrar til bedre spenst, balanse og koordinasjon.

Hoppe paradis

Men hvordan er egentlig reglene for å hoppe paradis? Leken kan gjøres på mange ulike måter, men det klassiske paradiset inneholder ti ruter. Start med å tegne tre store ruter etter hverandre, deretter følger to ruter ved siden av hverandre, en enkel rute, to ruter ved siden av hverandre igjen, en enkel rute og en halvsirkel til slutt. Rutene nummeres slik at det blir lettere å huske hvor langt man har kommet i paradiset.

Før start må alle deltagerne velge seg en kastestein, her kan det være lurt å finne en som er forholdsvis flat slik at den ikke triller av sted.

Den første deltageren starter med å kaste steinen sin slik at den lander innenfor strekene på den første ruten. Dersom du lykkes skal du så hinke deg gjennom paradiset, men ikke tråkke i den ruten hvor steinen ligger. Du snur i halvsirkelen og på tur tilbake skal du plukke opp steinen i ruten, uten å miste balansen.

Deretter kan du kaste videre i rute nummer to og gjenta prosessen, men om du mister balansen eller ikke klarer å treffe riktig rute, går turen til nestemann. Hver deltager får tre forsøk på å kaste steinen og den som klarer å gjennomføre hele paradiset først vinner.

Hinderløyper, labyrinter og utendørs-Twister

Kritt er også et perfekt redskap for barn som elsker hinderløyper og labyrinter. La barnet få tegne ganger, sirkler, firkanter og trekanter, gjerne med instruksjoner om hva dere skal gjøre ved de ulike hindrene. Deretter kan alle som tør å ta utfordringen hinke, hoppe, snurre og balansere seg gjennom hinderløypen.

Eller kanskje det blir en sykkelløype hvor hele familien kan teste sykkelferdighetene sine? Øk vanskelighetsgraden ved å sette opp «kjegler» i form av tomme brusflasker.

Tegne med kritt

Ved hjelp av kritt kan dere også lage deres egen utendørsversjon av det populære brettspillet Twister. For å lage selve «spillebrettet» trenger du minst fire ulike farger kritt. Tegn opp seks sirkler på rekke og rad i hver farge. For å spille Twister trenger dere minimum to deltagere og en spilleleder som gir instruksjonene. Jo flere deltagere jo vanskeligere (og morsommere!) blir det.

Spillelederens oppgave er å si hvor deltagerne skal plassere sine hender og føtter, for eksempel «venstre fot på blå sirkel» eller «høyre hånd på rød sirkel». Deltagerne skal etter beste evne gjøre som spillelederen sier, uten å miste balansen. Det kan aldri være mer enn én fot eller hånd i hver sirkel og resultatet blir ofte en floke av hender og føtter på kryss og tvers.

For å lokke frem litt ekstra latter kan dere godt lage egne instruksjoner, som å be deltagerne om å gale som en hane på blå sirkler eller le som mamma på de røde.

morsomme våraktiviteter for barn

NavnelapperHar du husket å merke barnas klær og utstyr for sesongen? Hos oss får du superfine navnelapper til stort og smått. Ta en titt på utvalget – du finner garantert en favoritt.

Vi håper dere har fått noen gode tips til morsomme utendørsaktiviteter for hele familien. Ikke glem mat til turen! Sunnere vafler og andre matpakketips til barn finner du her.

Er du også på jakt etter noen morsomme innendørsaktiviteter for barn? Da kan du lese mer her.

Siste innlegg fra bloggen