Hopp til innhold
HjemBloggHalloween: Slik arrangerer du årets (u)hyggeligste fest!

Halloween: Slik arrangerer du årets (u)hyggeligste fest!

Halloween - halloweenmat - halloweentips31. oktober er det igjen klart for halloween. Skal du arrangere en halloweenfest eller halloweenbursdag? Her er tipsene som får det til å bli en begivenhet barna sent vil glemme.

Tradisjonen med å feire halloween oppstod trolig allerede på 1800-tallet, blant britiske og irske immigranter til USA. Siden den gang har skikken bredt seg til mange land verden over og utviklet seg til å bli en morsom fest både for voksne og barn.

Helt fra starten av var det vanlig å dele ut noe man kunne knaske på, gjerne frukt og nøtter. Den gangen trodde man at de døde kom tilbake akkurat på denne dagen og det ble derfor også satt ut mat til dem.

Halloween for barn

I moderne tid har knasket blitt til store mengder godteri, som for mange barn nok er det aller beste med å feire halloween. Et av høydepunktene med feiringen er jo å gå «knask eller knep», det vil si å kle seg ut og gå fra dør til dør for å spørre etter godteri.

Etter hvert har fantasifulle og skumle matretter, kaker og annet godt, også blitt en naturlig del av «knasket» på halloweenfestene. Her er noen tips til uhyggelige saker du kan servere:

Pølsemumier dyppet i «blod»

Halloweenmat - mummipølser til Halloween

Innbakte pølser er en god og enkel rett som faller i smak hos de fleste barn. Alt du behøver er pølser og ferdig pizza- eller butterdeig. Fremgangsmåten er enkel: skjær deigen i strimler og snurr den rundt pølsene. Stek dem i ovnen til deigen er gyllenbrun.

For ekstra morsom effekt kan du pynte mumiepølsene med spiselige øyne (finnes som kakepynt) eller lage øyne ved hjelp av ketchup og sennep. Server med en liten skål «blod», det vil si ketchup, som pølsene kan dyppes i og potetmos med grønn konditorfarge.

Eplemonstre – et litt sunnere alternativ

Halloween - halloweenmat - skummel frukt

Halloween har en tendens til å bli en skikkelig sukkerfest, men det går faktisk an å servere mat som både er skummel og sunn. Disse eplemonstrene er superenkle å lage og faller i smak hos de aller fleste barn. Slik lager du dem:

Del et eple i fire biter, slik at du får fire ulike «eplebåter». Skjær så ut en liten trekant i hver båt, slik at det ligner en munn. Tenner kan du lage av mandelskiver og tungen av delte jordbær. For at eplemonstrene skal bli ekstra morsomme kan du sette på spiselige øyne (kakepynt) eller lage øynene selv med litt glasur og sort konditorfarge.

Muffins med ekle meitemarker

Muffins er godt og lettvint å lage til halloweenfesten og de kan pyntes på mange skumle måter. Du kan for eksempel lage naturtro meitemarker av marsipan. Rull marsipanen i små pølser og lag noen streker på tvers, slik at det minner om meitemarkenes ledd. Meitemarkene kan godt være hvite, men du kan også farge marsipanen med brun konditorfarge. Resultatet er ganske ekle, men smakfulle, meitemarker.

Mange godtebutikker er fulle av skummelt godteri i dagene før halloween, så om man vil gjøre det litt enklere finnes det mange ferdige meitemarker og andre småkryp som man kan dekorere muffinsene med.

Halloweenkaker på pinner

Oppskrifter Halloween - halloweenmat

Cake pops, eller kake på pinne, er også veldig kjekt å servere på halloweenfester for barn, da de er lette å holde og ikke like klissete som muffins.

Cake pops lages enkelt ved at du smuldrer ferdig kakebunn, blander det godt med ønsket fyll (for eksempel sjokolade, vaniljekrem eller ostekrem) og ruller det til små kuler. Sett kulene i kjøleskapet i cirka en time, før du dypper dem i sjokolade eller annen glasur. Cake pops kan også lages av rester av sjokoladekaker, muffins og andre kaker.

Cake pops kan dekoreres på mange forskjellige måter, du kan for eksempel bruke pynteglasur, konditorfarger, spiselige øyne og strøssel. Noen klassikere er edderkopper, mumier, gresskar, zombier, øyne og spøkelser.

I butikkene får du kjøpt pinner som egner seg spesielt godt til cake pops. Men vær obs på at spisse pinner kan være farlige, så pass på at barna ikke løper rundt med dem i munnen.

Mer ekkelt snacks

Blodig popcorn er noe av det enkleste man kan lage til festen og resultatet blir gyselig godt. Alt du behøver å gjøre, er å poppe litt popcorn i en kasserolle og tilsette rød konditorfarge.

Marshmallow-spøkelser er også superenkelt. Tre noen hvite marshmallows på pinner og lag skumle ansiktsuttrykk ved hjelp av smeltet sjokolade eller tusj med spiselig blekk (fås kjøpt i de fleste butikker med kakeutstyr).

kreativ marshmallow - halloweenmat

Gele er en matvare man kan gjøre mye morsomt med til halloweenfesten. Du kan for eksempel helle flytende gele i vanlige glass og fylle dem med gummigodteri som skal forestille meitemarker. Pass på at gelen har fått kjøle seg litt ned før du putter gummigodtet i, slik at det ikke smelter bort.

Skummel drikke til halloweenfesten

Gresskarsaft, hulkenblod og spøkelsesmelk - halloweenmat

På en halloweenfest må man selvsagt også servere noe mystisk drikke. Har du gamle karafler eller andre fine flasker, kan du helle brus og saft over i disse slik at barna ikke umiddelbart skjønner hva det egentlig er.

Lag deretter fine etiketter med fantasifulle drikkenavn som du klistrer på flaskene, på nettet finnes det mange skrekkfilm-inspirerte fonter som du kan bruke for å skape det riktige uttrykket. Grønn drikke kan for eksempel være grønt froskeblod, mens brun drikke kan være heksebrygg. Putt gjerne noe ekkelt gummigodt i bunn for ekstra skummel effekt.

Pynt til halloweenfesten

Pynt til Halloween

Det finnes mye skremmende pynt man kan kjøpe, men for at kostnadene ikke skal ta helt av kan du også lage en del selv.

Et spøkelse kan du lage ved å legge et gammelt hvitt laken over en ballong og henge den opp i et hjørne eller ute foran inngangspartiet. Hvis det er litt vind, vil ballongen svaie og skape en fin effekt.

Halloweenpynt

Gamle syltetøyglass kan bli fine lykter. Har du noe gammel bandasje liggende, kan du for eksempel surre dem rundt glassene slik at det ligner mumier. Tegn øyne på et papir og lim dem på.

Bloddryppende lys er også lette å lage selv. Alt du trenger er noen hvite stearinlys (gjerne kubbelys) og et rødt stearinlys. Tenn det røde lyset og la det dryppe ned over de hvite lysene, slik at den røde stearinen renner ned over sidene.

Mange barn som fyller år på denne tiden av året, ønsker seg bursdag med halloween som tema. Et tips er å pynte godteposene med navnelapper fra Askeladden Navnelapper. Vi har nemlig flere motiver som passer godt med temaet, for eksempel edderkopper (av det mer morsomme og søte slaget), flaggermus og hodeskaller. Navnelappene fungerer som klistremerker og kan enkelt klebes på godteposer, bursdagsinvitasjoner og bordkort.

Navnelapper på godteposen - halloweenmat

Du kan designe egne og unike lapper til Halloweenfesten her.

Aktiviteter til halloween for barn

Halloweenleker

En vellykket halloweenfest må selvsagt også ha noen morsomme aktiviteter. Mange av de klassiske bursdagslekene kan tilpasses halloween ved å legge til noen skrekkinngytende innslag.

Skattejakt er for eksempel alltid et gøyalt innslag i barneselskaper, spesielt blant de minste barna, og passer selvsagt også godt på halloween. Kjøp inn skummelt innpakket godteri, som sjokolade-edderkopper eller blodsprengte øyne, og gjem dem på ulike steder ute eller inne. La barna få lete fritt etter skattene eller lag et skattekart med forskjellige ledetråder.

En annen enkel og morsom lek er å «kle på mumien». Del barna inn i to lag og la dem få velge ut en person fra hvert lag som skal være mumien. Gi deretter hvert lag fem doruller, gjerne en til hver deltager. Leken går ut på at gjestene raskest mulig skal surre dopapir rundt mumien. Det laget som først har tømt alle dorullene vinner.

Noen ganger hender det at hekser og gale professorer roter til ingrediensene til trylledrikkene sine og trenger hjelp til å identifisere de ulike smakene i laboratoriet. Denne leken går ut på at dere på forhånd fyller noen kopper med forskjellige drikker, det kan for eksempel være brus, melk, tran, saft og lignende.

Del deretter gjestene inn i to grupper og be hver gjest om å velge to kopper. Innholdet i disse koppene mikses sammen og deretter skal gjestene smake drikken og gjette innholdet. Til slutt får gruppene vite hvem som har gjettet riktig og hva det er de har drukket. Dette er en lek som nok passer best til litt eldre barn og til personer som ikke blir så lett uvel.

Kom i stemning med en skummel film

Mange barn elsker å bli litt skremt og hva er vel bedre enn å arrangere en filmkveld på halloween. De siste årene har det kommet mange bra «skrekkfilmer» for barn, spesielt innen sjangeren animasjonsfilm. Pass på at du finner frem filmer som ikke skremmer vettet av gjestene og snakk gjerne litt med de andre barnas foreldre før du velger film.

Her er noen forslag til filmer som passer perfekt på en halloweenfest for barn:

Familien Addams (animasjonsfilmen har anbefalt aldersgrense seks år), Paranorman (aldersgrense 11 år), Hotel Transylvania (aldersgrense seks år), Coraline og den hemmelige dør (aldersgrense 11 år), Frankenweenie (aldersgrense 11 år) og Et førhjulsmareritt (aldersgrense ni år).

Er du på jakt etter tips til temabursdager? Tips til en skikkelig bra enhjørningbursdag finner du her.

 

Siste innlegg fra bloggen