Hopp til innhold
HjemBloggSunne og spennende matpakketips til barn

Sunne og spennende matpakketips til barn

matpakketips til barn

Trenger du tips til hva du skal putte i barnas matpakker? Aktive barn trenger god og næringsrik mat i løpet av skoledagen, men det er ikke alltid like lett å finne på noe som vekker barnas appetitt. Brødskiver med ost eller leverpostei er godt, men i lengden kan det bli litt kjedelig. Her er noen gode alternativer til sunne matpakker som vil falle i smak hos de aller fleste.

Sunnere vafler i ulike varianter

Vafler passer utmerket i matpakken, da de i en god matboks ikke blir tørre i løpet av en lang skoledag. Vafler kan faktisk også konkurrere med brød når det kommer til sunnhet, klikk her for å se våre oppskrifter med ulike varianter av sunne vafler.

En favoritt hos mange, er oppskriften på vafler med havre og spinat. Disse kan du presentere som «Skipper’ns vafler» eller «Hulkens favoritt». Spinat gir nemlig vaflene en mild grønnfarge, uten at det setter smak.

Mange sverger til syltetøy eller sukker på vaflene, men også her er det mulig å gjøre sunnere valg. Test ut ulike påleggsvarianter som ost og skinke, kaviar og egg, eller eggerøre og tomat.

sunnere vafler til matpakka

Enkel omelett til matpakken

Dette er en vinner på travle morgener. Alt du behøver å gjøre er å røre sammen to egg med en liten skvett fløte, helle det i en stekepanne og sette på et lokk. La så omeletten steke på veldig svak varme i en halvtimes tid, mens du lager frokost til barna, tar en dusj eller gjør andre ting som inngår i morgenrutinene din.

En omelett blir nemlig best når den får steke på svak varme over lang tid, fordi eggene da får tilstrekkelig tid til å heve og stivne. Slik unngår du også at eggene får en brun skorpe på undersiden og at omeletten blir flat og kompakt.

Del deretter omeletten i fire og legg den på brødskivene eller sammen med litt grønt – og vips så har du laget en lettvint og velsmakende matpakke til barn.

Omelett i matpakka til barna

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer er en favoritt hos mange barn, ikke så rart da de kan lages med akkurat det fyllet barnet ditt liker aller best. De er dessuten greie å fryse ned, slik at du om morgenen bare kan ta opp det du trenger og la dem tine i matpakken.

Den enkleste måten å lage pizzasnurrer på, er å kjøpe ferdig pizzadeig. Kjevle deigen flat og legg på tomatsaus, pizzafyll og ost. Som fyll kan du for eksempel bruke skinke, pepperoni, salami eller pølse kuttet i små biter. Et smart matpakke tips er å bruke rester fra tacomiddagen, som kjøttdeig og mais.

Rull deretter pizzaen til en stor pølse og kutt den i cirka fem centimeter tykke skiver. Pensle gjerne med pisket egg og strø på litt ekstra ost. Pizzasnurrene stekes midt i oven på 200 grader i cirka 15 minutter til de er gjennomstekte.

Matmuffins

Muffins er ikke bare noe som passer til barnebursdager og andre selskapeligheter. Ved å kutte ut sukkeret og bruke mer grovere mel og havregryn, kan muffins godt brukes som matpakke til barn. Fyll gjerne muffinsene med frukt eller bær, for eksempel revet eple, bananer eller blåbær. Tilsett gjerne også valnøtter, tørket aprikos og gresskarkjerner. Eller kanskje du vil forsøke deg på en variant med skinke og ost? Når det kommer til matmuffins, finnes det utallige muligheter.

Matpakketips barn - muffins uten sukker

Tilbehør i matpakken

Som et tillegg til brødskiven, kan det være lurt å friske opp matpakken med noe grønt. Mange barn er glade i den milde smaken til rå gulrot og den holder seg godt i matpakken gjennom hele dagen. Andre grønnsaker som passer fint er agurkstaver, cherrytomater og paprika.

Spinatblader kan kanskje utfordre barnas smaksløker litt, men mange barn synes spinat er morsomt å spise og en del liker å prøve noe nytt. Prøv å tenke litt utenfor (mat)boksen, matpakken blir for eksempel fort mer spennende dersom du tilsetter noen sunne kjeks eller små oster som Babybel.

Kanskje dere også skal prøve dere på å dyrke noe sammen i vinduskarmen? Selvdyrket smaker nydelig og så er det jo selvsagt ekstra stas å spise noe man har laget selv. Ertespirer er veldig enkle å så i små potter og gamle hermetikkbokser, og de er ferdig dyrket innen et par uker. Ertespirene har en søt smak som minner om sukkererter og passer derfor kjempegodt som sunn snacks i matboksen.

Liker ikke barnet grønnsaker?

Ikke fortvil, det er helt vanlig at barn går gjennom faser når det gjelder hva de liker og ikke liker. Mens noen spiser alt, rynker andre på nesen av det minste lille linfrø i brødskiven. Hvis du ønsker å snike inn litt grønnsaker i barnets kosthold, er finrevet gulrot eller gulrotmos det enkleste. Dette kan du ha i alt fra pannekaker og muffins til rundstykker.

En annen grønnsak det er lett å kamuflere i sunne matpakker er avokado. Den kan for eksempel gli usynlig inn i smoothie og ulike bakverk.

Og apropos smoothie; dersom barnehagen har kjøleskap, kan du sende med smoothie i en termokopp sammen med et sugerør. Dette kan være en fin variasjon til yoghurten.

Smoothie på termos

Noe av det viktigste du gjør er imidlertid at du aldri slutter å tilby barnet grønnsaker. Fortsett å legge gulrot og agurkstav i matboksen til barnet, selv om det «aldri» blir spist. Ofte fører tilfeldigheter til at barnet til slutt spiser grønnsakene allikevel. I barnehagen spiser dessuten barna sammen, og ingenting er så effektivt når det kommer til å prøve noe nytt som å se jevnaldrende spise det.

Har du sverget på at du aldri skal kutte grønnsaker i hjerteformer? Å skulle lage spennende og kreative matpakker er tidkrevende og noe få foreldre har mulighet til hver eneste dag. Det kan allikevel hende at det nettopp er en sånn litt finurlig form som gjør at poden din blir fristet til å spise grønt, å kutte grønnsakene i en morsom form kan derfor være en hyggelig overraskelse en gang imellom. Et lurt matpakketips er å forberede alt kvelden før, da ferdigkuttede grønnsaker holder seg fint i kjøleskapet dersom du oppbevarer dem i en pose.

Grunnoppskrift for smoothie

 • En halv banan for sødme
 • En liten avokado for konsistens og sunt fett
 • 2 dl frukt eller bær for smak og vitaminer
 • Melk eller juice til ønsket konsistens
 • Grønnsaker hvis du vil at barnet skal ha i seg mer av det

For å unngå at fargen på smoothien blir «gusjete», kan du for eksempel bruke blåbær. Du kan også fryse ned ferdig kokte og moste rødbeter i muffinsformer. Legg dem i en pose i kjøleskapet og ta med en porsjon rødbetmos i smoothien for en helt nydelig rosafarge!

Prøv deg frem med hvor mye grønt du kan ha i smoothien til barnet. Grønnsaker som agurk, kokt søtpotet, grønnkål, spinat og salat kamufleres godt og gir en sunnere smoothie.

digg smoothie til barn

Flere matpakketips til barn

 • Kjøp et granateple og bruk noen minutter kvelden før på å renplukke det. Granateple er en liten smakseksplosjon i munnen, og faller i smak hos mange barn. Legg det i en liten boks i matpakken, slik at barnet kan småplukke eller strø det oppå kremost på en brødskive.
 • Ta barnet med på butikken, gjerne i en forretning med et godt grøntutvalg, og la det få velge seg ut en frukt selv.
 • Lag et frukt- og grønnsaksspyd. Til litt eldre barn kan du lage sunnere frukt- og grønnsaksspyd, noe som både er enkelt og morsomt å spise.
 • Bruk lomper istedenfor brødskiver. Dette er et enkelt og godt matpakketips; rull lompene sammen med kremost og salami, eller det pålegget barnet liker. Hvor sunne lompene er, varierer fra merke til merke. Se etter lomper som har mye proteiner og fiber, og mindre salt og sukker.
 • Ostehorn er smakfulle og har en annerledes form som vekker barnas interesse.
 • Mattermoser er geniale for å holde maten varm. Send gjerne med middagsrester, havregrøt eller suppe.
 • Lag rundstykker sammen med barnet. De fleste barn elsker å bake, både det å blande deigen og rulle rundstykkene er oppgaver de kan stortrives med. Og så er det selvsagt ekstra stas å få med seg «sine» rundstykker i matpakken!

Sist, men ikke minst: Husk alltid å merke barnets matboks og drikkeflaske med navnelapp!

Siste innlegg fra bloggen