Hopp til innhold
HjemBloggRedningen på kjedelige innedager: Morsomme inneaktiviteter for barn

Redningen på kjedelige innedager: Morsomme inneaktiviteter for barn

Inneaktiviteter, rebus og skattejakt for barnDet spiller ingen rolle hvor mange leker barna har på rommet sitt. På dager med mye innetid går det ikke lenge før foreldre får høre den velkjente klagen «jeg kjeder meg». Det finnes flere morsomme inneaktiviteter for barn. Slik får du ungene i aktivitet!

I følge ekspertene kan barn ha godt av å kjede seg litt av og til. Det kan faktisk føre til at de blir mer kreative. Allikevel er det greit å få litt hjelp av oss voksne innimellom for å komme i gang med leken. På kjedelige innedager er det derfor veldig kjekt å kunne hente frem et knippe forslag til inneaktiviteter for barn. Her er noen av våre beste tips til morsomme inneaktiviteter for barn.

Arranger en innendørs skattejakt

Skattejakt og rebus - morsomme inneaktiviteter for barn

Skattejakt er en populær innelek blant barn i alle aldre og kan foregå på mange forskjellige måter.

En av de enkleste måtene å arrangere skattejakt på, er at du tar en runde i hjemmet og noterer ned ulike objekter som barna skal finne. Dette kan for eksempel være «en rød sokk», «noe som lager lyd» eller «en bok om en elefant». Gi deretter listen til barna, slik at de kan ha den med seg under skattejakten og krysse av objektene etter hvert som de finner dem.

Om du vil gjøre skattejakten vanskeligere for de eldste barna kan du bruke mer vage beskrivelser. En blomsterpotte med striper kan for eksempel beskrives som «noe rundt med striper». Dere kan også gjøre oppdagelsesferden hakket mer avansert ved at barna tar bilder av alt de finner og viser deg funnene sine etterpå.

Tampen brenner

«Tampen brenner» er en annen enkel skattejakt-variant som går ut på at den som leter får hint underveis. Leken starter med at personen som skal lete går ut av rommet mens gjenstanden gjemmes. Før letingen starter får den som skal lete vite om gjenstanden er fugl (gjemt høyt), fisk (gjemt et sted midt imellom) eller krabbe (gjemt på gulvnivå).

Underveis får de som leter også vite at det blir varmere når de nærmer seg gjenstanden og at det blir kaldere når de går i feil retning. Når tampen brenner er de virkelig på rett spor!

Rebusløp

Har du tid og lyst til å gjøre mer forberedelser, faller rebusløp alltid i smak hos eldre barn. Oppgavene kan være alt fra gåter og hint, til rebuser, bildekryssord og labyrinter. Hvert løsningsord viser veien til neste post i jakten, helt til barnet kommer frem til skatten. For å gjøre den siste posten ekstra spennende, kan du låse skatten inn med en hengelås og la koden være svaret på den siste oppgaven.

Mange morsomme aktiviteter med tape

Morsomme inneaktiviteter - washietape, rebus og skattejakt for barn

Washitape er en type dekorativ maskeringstape som de siste årene har blitt veldig populær å bruke i ulike hobbyprosjekter. Sammen med annen fargerik dekortape som er lett å ta av og på, er de helt geniale å ha i bakhånd når barn kjeder seg.

Washitape har uendelige muligheter med tanke på kreativ utfoldelse, men en av de letteste aktivitetene for de minste barna er å surre tape rundt enkle objekter. Barna kan for eksempel forsøke seg på å lage egne «byggeklosser». På forhånd trenger du å samle sammen ulik pappemballasje i små størrelser, dette kan være tomme tablettesker eller hudkremesker i papp, doruller, fyrstikkesker og lignende. Deretter kan barnet få dekorere pappeskene med tape i ulike farger og mønstre.

Har du ikke masse pappemballasje liggende, finnes det mye annet som kan få nytt liv ved hjelp av washitape. Større barn kan få pynte kjedelige blyanter og penner, eller kanskje du har en gammel notisbok eller en almanakk som trenger fornying?

Fordi den ikke setter merker og er lett å fjerne, kan Washitape også brukes til å «tegne» med. Barna kan for eksempel få lov til å lage en bilbane med parkeringsplasser på gulvet, eller en skyskraper på veggen. Her er det bare fantasien og gulvplassen som setter begrensninger.

Innendørs olympiade

Inneaktiviteter for barn, rebus for barn, skattejakt for barn

Det høres kanskje voldsomt ut, men om du har plass til det (og ikke alt for lydfølsomme naboer!) er det fullt mulig å arrangere en olympiade innendørs. Innelek blir fort veldig stillesittende, så det er derfor bare bra å gi barna noen fysiske utfordringer. Det kan riktignok være en fordel å velge «idretter» av det mer rolige slaget, og for å unngå søskenkrangling kan det være lurt å dele ut premier til alle involverte.

De olympiske grenene kan være så enkle som å knyte skolissene sine på kortest mulig tid, bygge det høyeste legotårnet eller pusle puslespill raskest. Andre mer sportslige grener kan være å rokke med rokkering, hoppe tau og stå i planken.

Balanseleker er også en fin fysisk aktivitet. For eksempel å balansere med en bok på hodet, krype rundt med en bamse på ryggen eller den gode gammeldagse «kappløp med egg på skje». Del gjerne ut ekstrapoeng for god stil!

Å lage en egen innendørs bowlingbane er også en morsom og enkel inneaktivitet for barn. Kjeglene kan være tomme brusflasker fylte med vann (skru korken godt på igjen) eller leker som teddybjørner og dukker. Sett dem opp i en triangelform og se hvem som klarer å slå ned flest flasker. For å gjøre konkurransen rettferdig mellom barn i ulike aldre, kan du gi de eldste barna en tennisball og en større ball til de yngste.

Hinderløype i mange varianter

Hinderløype, rebus, skattejakt og andre morsomme inneaktiviteter for barn

Få aktiviteter er så morsomme som en skikkelig hinderløype, og som en bonus får barna både fysisk aktivitet og hjernetrim.

Hinderløyper kan lages av ting du allerede har hjemme, som stoler, bord, sofaputer, oppbevaringsbokser, baller og rokkeringer. Sett opp de ulike hindrene slik at barnet må krype under og over objekter, balansere, hoppe, kaste eller løse gåter. Her er det mange muligheter.

Du kan også bruke Washitape for å markere opp hinderløypen på gulvet eller lage intrikate varianter av den gode gammeldagse leken «hoppe paradis».

En annen morsom innelek er å feste ulltråd på kryss og tvers mellom veggene i et lite rom, slik at det ligner på en laserløype. Her er målet å komme seg fra den ene enden av rommet til den andre, uten å berøre ulltrådene.

Lag din egen modelleire

Å lage fine figurer eller bilder av leire er alltid gøy og ifølge ekspertene kan det å leke med leire også ha en beroligende effekt på barn. Det er med andre ord en helt perfekt aktivitet på kjedelige innedager.

Trolldeig er klassikeren og det supre med denne leiren er at dere kan lage den av ingredienser de fleste av oss allerede har i hjemmet; to kopper mel, en kopp salt og en kopp vann. Det hele røres sammen til en fast deig, som deretter knas i cirka 15 minutter. Etter at figurene er ferdige, kan de settes på en stekeplate med bakepapir og stekes i ovnen på 70-80 grader. Hvor lenge de skal stekes varierer etter figurenes tykkelse.

Men visste du at du også kan lage din egen modelleire? Fordelen med modelleire, eller plastelina som det også kalles, er at den holder seg myk slik at den kan brukes flere ganger. For at den ikke skal tørke inn er det riktignok viktig at du oppbevarer den i en lufttett beholder.

Oppskrift på modelleire

Modelleire, rebus eller skattejakt - morsomme inneaktiviteter for barn

Kremortartari brukes som stabilisator i suffléer og i marengs, og kan kjøpes på apoteket. Dette stoffet er ikke helt nødvendig for å lage modelleire, men gir bedre elastisitet. Om du ønsker å gi modelleiren en god lukt, kan du også tilsette essensielle duftoljer.

Fremgangsmåten for å lage modelleiren er enkel; alt puttes i en stor kjele og så varmer du blandingen på lav varme mens du rører. Etter hvert vil deigen få en konsistens som minner om potetstappe. Idet deigen løsner fra kantene, kan du ta kjelen av kokeplaten slik at den får kjøle seg ned.

Den ferdige blandingen skal kjennes tørr og være lett å jobbe med, som en helt vanlig modelleire. Hvis du synes den er litt for klissete kan du gjerne varme den mer, da dette gjør den tørrere.

Etterpå er det tid for elting og så kan du tilsette ulike matfarger. Til slutt er det bare å la barna få lage det de måtte ønske. Hjelpemidler som hvitløkpresse, pepperkakeformer, saks og tannpirkere er fine for å lage detaljer. Kanskje det blir insekter, ulike matretter, bokstaver eller en liten by?

Gøyale inneaktiviteter for barn, rebus for barn, skattejakt for barn

Vi håper du har fått noen gode tips til morsomme inneaktiviteter for barn. Det er også gøy å lage såpebobler selv. Du finner oppskrift på hjemmelagede såpebobler her.

Psst! Man blir fortere sulten når man er i aktivitet. Her finner du tre favorittoppskrifter på vafler. 

 

 

Siste innlegg fra bloggen