Hopp til innhold
HjemBloggKarneval i barnehagen? Tips til kule og rimelige kostymer

Karneval i barnehagen? Tips til kule og rimelige kostymer

KarnevalMange barn elsker å kle seg ut, for hva er vel morsommere enn å gå inn i rollen som en annen person, fantasifigur eller filmhelt? Kostymer til barn kan riktignok gjøre et realt innhugg i lommeboka, her er tips til rimelige alternativer. 

Anledninger som karneval, halloween og temabursdager er høydepunkter for alle barn som elsker å kle seg ut. Men om du kjøper alle kostymer i spesialbutikker, og gjerne en ny figur for hver gang, kan det fort bli dyrt. Barn vokser jo så raskt at du risikerer at det du kjøpte til halloween i oktober, allerede har blitt for smått til temabursdagen i mai 

Heldigvis er det slik at man med litt fantasi og enkle midler lett kan lage kostymer som barna vil elske og som er mer enn bra nok. Her er noen tips til hvordan du kan unngå å tømme banken for at barnet ditt skal få kle seg ut: 

Enkle dyrekostymer i alle varianter 

Dyr som katter og hunder er klassikere når barn skal kle seg ut til karneval. For ikke bare er det verdens søteste dyr, det er jo så morsomt å krabbe rundt på alle fire og lage mjaue- og bjeffelyder!  

Alt du behøver for å lage disse kostymene er en base av ensfargede klær, for eksempel i svart, hvitt, rosa eller brunt. Basen består av en langermet trøye eller en t-skjorte og en tights. Ta gjerne også en shorts eller et tyllskjørt over, om du har det.  

Alle katter og hunder må selvsagt ha ører og hale. Ører kan du lage selv ved å klippe dem ut i papp og lime dem på en gammel hårbøyle. Du kan også bruke piperensere, filt eller en annen type tekstil som er stiv nok til å holde seg oppe.  

Utkledning

Haler kan du lage på mange forskjellige måter. Du kan for eksempel finne en gammel strømpebukse som barnet har vokst ut av og klippe av den ene foten. Fyll den med tøyrester, papir eller lignende, slik at den får riktig tykkelse, og fest den til et belte som barnet kan ha rundt midjen.  

Ikke glem å la den lille katten få en søt snute og værhår, ved hjelp av litt teatersminke eller en eyeliner. 

Nedlastbar maske til pandakostyme 

Pandaen er verdens fineste bjørn og en stor favoritt hos mange barn, heldigvis er det også et kjempeenkelt dyrekostyme å lage på egen hånd.  

Med sine store, svarte ringer rundt øynene, er ansiktet det mest karakteristiske ved pandaen. Om du ikke vil bruke svart og hvit teatersminke for å lage pandaens ansikt, har vi et veldig bra alternativ. Ved å trykke her kan du gratis laste ned og printe ut vår supersøte pandamaske til barnet.

Last ned pandamaske 

Pandamaske

Selve kostymet lager du av en svart tights eller strømpebukse, en svart og gjerne tettsittende genser og en hvit t-skjorte. T-skjorten skal tres utenpå den svarte genseren, rull gjerne opp skjorteermene slik at det minner om pandaens hvite mage. Hvis du vil gjøre kostymet enda litt mer avansert, kan du klippe en hvit, rund mage av en gammel t-skjorte og lime det midt på den svarte genseren. 

Psst, har du sett alle våre fine plakater med pandamotiver til barnerommet? 

Kostymer til skumle tilstelninger 

Til halloween eller i utkledningsbursdager synes mange barn det er gøy å kle seg ut som noe ekstra skummelt. Et av de letteste kostymene du kan lage selv, er skjelettkostyme. Også her er utgangspunktet for kostymet en ensfarget base bestående av en svart langermet trøye og en svart tights eller stillongs.  

Det hvite skjelettet lager du ved hjelp av hvit, tykk tape. Klipp opp tapebiter i passende størrelse og fest dem på den svarte basen, slik at det ligner på et skjelett. 

Mumie er også et av de letteste kostymene. Alt du trenger er et hvitt laken, en hvit trøye eller t-skjorte og en hvit stillongs eller leggings. Kutt lakenet opp i strimler og lim eller sy dem på kryss og tvers over den hvite trøyen og stillongsen.  

Hvis dere vil gjøre mumien ekstra skummel, kan dere sminke ansiktet helt hvitt og male svarte rundinger rundt øynene. Dere kan også surre noen lakenstrimler over panna og hodet, pass bare på at det ikke blir for stramt og at det ikke gjøres på en farlig måte.  

Kostymer av laken og gamle tekstiler 

Gamle, hvite laken er også perfekte for å lage spøkelseskostymer, du trenger bare å klippe hull til øyne og munn. Eller hva med å la barnet få kle seg ut som en gresk gud og bruke laken for å lage egne toga-kostymer?  

Kapper er sentrale plagg i mange kostymer, da de både brukes av prinsesser, superhelter, riddere og hekser, og de er veldig enkle å lage selv. Det kan være lurt å lage kappen i en nøytral farge, for eksempel svart, slik at den kan brukes i flere forskjellige sammenhenger. Om du ikke har noe gammelt stoff som passer, for eksempel fra et sengetrekk, selger tekstilbutikker ofte rimelig velourstoff som ikke rakner. 

Superhelt

Klipp til stoffet i riktig lengde og sy en foldekant helt øverst hvor du trer en hyssing eller et bånd gjennom, slik at kappen kan knytes fast over barnets skuldre. Et tryggere alternativ er å bruke borrelås, da den lettere gir etter dersom noen skulle røske tak i kappen. 

Andre rimelige og enkle kostymeideer til barn: 

Clark Kent: Et smart triks er å bruke gamle butikkjøpte kostymer på nytt, men med en ny vri. Dersom barnet for eksempel allerede har et Supermann-kostyme eller en t-skjorte med den berømte s-en på, kan barnet kle seg ut til Clark Kent, som jo er Supermanns’ alias. Finn frem en hvit penskjorte, en svart bukse og gjerne et par svarte briller om dere har det. Knepp opp skjorten delvis, slik at Supermanndrakten vises på innsiden og vips så har du Clark Kent! 

Bankranere eller B-gjengen: Hvordan ser en bankraner ut? Her kan man la fantasien få løpe fritt, men i barnas verden har de ofte svarte øyemasker og stripete gensere. B-gjengen, de litt dumme røverne i Andeby, har røde gensere med et hvitt fangenummer på brystet, noe som jo er veldig enkelt å lage selv.  

Prinser-, prinsesser- og enhjørningskostymer: Mange barn har klesskapet fulle av penklær som de knapt rekker å bruke før de har blitt for små. Fargerike og glinsende plagg passer spesielt godt til prinser, prinsesser og enhjørninger. Prikken over i-en er selvsagt en fin krone eller et enhjørningshorn som dere kan lage i papp. Bruk et strikk eller hårbånd til å feste det på hodet. Husk at prinser ofte også har kapper og fine medaljer på brystet.  

Har du forresten sett våre supre tips til hvordan arrangere enhjørningsbursdag? 

Robotkostyme: For å lage dette kostymet trenger du en litt stor pappeske, da den må kunne dekke barnets overkropp. Klipp et stort hull på den ene kortsiden av pappesken. Hullet skal være stort nok til at barnet kan stikke hodet gjennom det. Den andre kortsiden lar du være helt åpen. Klipp deretter hull på hver langside av esken, slik at barnet kan trekke armene sine gjennom disse hullene.  

Mal esken grå eller bruk gaffatape for å få det metalliske robot-utseendet. På fremsiden av esken (barnets mage) kan du lime på «knapper» i ulike farger, det kan for eksempel være skrukorker fra brusflasker eller annen drikke.  

Lag en egen utkledningskasse 

Mange forbinder kostymer med temabursdager og anledninger som halloween og karneval, men å kle seg ut kan man godt gjøre året rundt. Forskning viser nemlig at rollelek er viktig for barnas utvikling, blant annet når det gjelder språk og empati. Gjennom å gi barna tilgang til utkledningsklær, stimulerer du til denne typen lek.  

Et tips er å fylle en kurv eller en kiste med forskjellige utkledningsklær. Dette behøver slett ikke være en kostbar affære. Kanskje du selv har noen plagg som ikke passer lengre? Barn elsker å kle seg ut som mamma og pappa.   

Karnevalfest

Skjorter, vester, kjoler, skjerf, belter, gamle briller og sko er perfekte til kassen med utkledningsklær.  Spør gjerne familie og venner om de har noe de kan avse. Hva er vel kulere til samlingen enn bestefars gamle hatt og bestemors rare veske.  

Bruktbutikker er for øvrig rene skattekamre for utkledningsklær. Ofte er det slik at de rimeligste plaggene, de mer spesielle som butikkene sliter med å få solgt, er de morsomste å bruke til utkledning. 

Siste innlegg fra bloggen