Hold orden på barnas skolesaker + tips til kule bokbind
Ødelagte skolebøker og ting som bare blir borte, har du bestemt deg for at dette er året hvor det endelig skal bli orden på barnas skolesaker?
Få ting skaper så mye irritasjon som å måtte erstatte ødelagt eller forsvunnet skoleutstyr i løpet av skoleåret. Den gode nyheten er at du ved å innføre noen enkle rutiner kan lære barnet ditt med å holde bedre orden og ta vare på skolesaker. Her er våre beste tips og triks:
Innfør daglige rutiner
Å lære seg å holde god orden er ikke bare viktig på skolen, det er også en nødvendig ferdighet for å lykkes på andre områder senere i livet. Noen mennesker er nok av natur mer ryddige enn andre, men det betyr slett ikke at de mer «vimsete» av oss ikke kan få kontroll og oversikt.
Gjennom å innføre noen faste, daglige rutiner, kan både du og barnet ditt unngå mye unødvendig stress. Dette kan for eksempel være at barnet, gjerne før det skal legge seg, alltid pakker skolesekken slik at den er klar til neste dag. På denne måten slipper dere det evinnelige morgenkaoset og at barnet glemmer å ta med seg viktige ting som gymklær.
Det kan også være lurt å bli enige om et fast tidspunkt for lekser, da det i en fullspekket hverdag med mange fritidsaktiviteter er lett å prioritere det morsomme og utsette leksene. Resultatet blir ofte at de skyves frem til et tidspunkt på kvelden hvor barnet er så sliten at lysten på å gjøre lekser er minimal.
Sørg for å velge riktig bokbind
Skolebøker er noe av det som slites aller mest i løpet av et skoleår. Kanskje ikke så rart, da de hentes ut og inn av sekken utallige ganger og presses sammen med alle andre skolesaker. For å forhindre at de skal gå fullstendig i oppløsning mot slutten av året, er det derfor viktig å beskytte dem ved å bruke bokbind.
I dag finnes det utrolig mange fine bokbind å få kjøpt i butikkene, i et utall forskjellige mønstre og ulike papirkvaliteter. Et bra bokbind bør helst være så slitesterkt at du ikke risikerer å måtte gjøre jobben med å legge bokbind mer enn én gang i løpet av skoleåret, velg derfor bokbind med omhu.
Mange butikker selger bokbind i glatt plast, noe som er kult å se på, men som dessverre kan være veldig vanskelige å legge. Problemet med denne typen bokbind er at de sklir av bøkene før du klarer å feste dem med tape, noe som fører til at det er vanskelig å legge bokbindet uten to par hender.
Velg heller et bokbind i godt papir som lett kan brettes uten at det revner, slik at bokbindet får tydelige kanter som holder bøkene på plass.
Bruk gjenbrukbare elastiske bokbind
Å legge bokbind er en oppgave som ofte, i alle fall de første årene på barneskolen, i stor grad havner hos oss foreldre. Har du dessuten flere skolebarn som ikke har lært seg å legge bokbind selv ennå, kan dette fort bli en jobb som tar flere timer.
Et smart og tidsbesparende alternativ til de klassiske bokbindene er elastiske bokbind i tekstil, såkalte «boksokker». Det fine med disse bokbindene er at de kan tas av og vaskes slik at de kan brukes igjen og igjen. De finnes i flere forskjellige størrelser og fungerer som en sokk som du trer utenpå boken.
Bokbind i tekstil koster litt mer enn de vanlige bokbindene i papir, men dersom du kjøper bokbind i nøytrale mønstre som barnet vil ha gjennom flere skoleår, vil du helt klart spare inn denne kostnaden. Velg gjerne et bokbind i en farge eller med et mønster som skjuler små flekker som det kan være vanskelig å vaske bort.
Er du litt hendig er det også fullt mulig å sy slike bokbind i tekstil selv. En gammel genser eller t-skjorte i et strikket stoff, for eksempel jersey, er ypperlige til å gjenbruke til dette formålet. På YouTube finner du mange fine filmer (tutorials) som viser hvordan du kan sy dine egne bokbind.
Merk skolebøker tydelig med barnets navn
For å gi barnet de beste forutsetninger for å ikke miste skolesaker, er det lurt å starte skoleåret med å merke alt av utstyr med navnelapper.
Hos Askeladden Navnelapper får du personlige og selvklebende navnelapper i en lang rekke ulike design. Velg et tema som passer barnets interesser og som er lett gjenkjennelig, vi har alt fra dyre- og fuglemotiver til ninjaer og astronauter. Husk at vi også har minilapper som kan brukes til å merke alle småtingene, som viskelær og blyanter.
Våre store selvklebende navnelapper er perfekte til å merke skolebøker, da de er ekstra godt synlige og svært dekorative. De kommer dessuten i flere størrelser og former, som sirkler, rektangler og kvadrater. Velg mellom mange forskjellige motiver, som skogsdyr, universet, søtsaker og kule emojier. Hver pakke inneholder 33 store navnelapper.
Å merke skolebøker med våre selvklebende navnelapper er tidsbesparende og forenkler oppgaven kolossalt. I tillegg er dette en oppgave som selv de minste barna fint kan gjøre helt selv.
La barnet få lage sitt eget unike bokbind
Å legge bokbind behøver slett ikke være en kjedelig oppgave, hvorfor ikke gjøre det til en morsom hobbyaktivitet dere kan gjøre sammen? Ved å involvere barna får de mer eierskap til bøkene sine, noe som forhåpentligvis også vil motivere dem til å ta bedre vare på dem.
I stedet for å legge vanlig bokbind kan dere bruke gråpapir, som er et rimelig alternativ og helt ideelt til dette formålet. La barnet få pynte gråpapiret slik det måtte ønske, for eksempel ved å tegne og male motiver på fremsiden, eller pynte med fine klistremerker, glansbilder og washitape.
Gråpapir kan også dekoreres ved hjelp av decoupage. Dette er en teknikk hvor man river eller klipper ut bilder fra servietter, magasiner eller aviser. Disse limes deretter på gråpapiret med en spesiell decoupagelakk (kan kjøpes i hobbyforretninger), som fungerer både som lakk og lim. Etter at dere er ferdige med å lime på alle motivene, kan dere lakke over et par ganger for å få en slitesterk overflate. Resultatet blir en vakkert collage og et helt unikt bokbind.
La barnet få et dedikert sted til skolesaker
Det ideelle stedet for leksearbeid er en skrivepult hvor barnet har alle skolesaker og hvor det kan jobbe helt uforstyrret. Dette rådet fungerer riktignok ikke alltid like godt i praksis. Noen barn vil helst gjøre leksene sine ved kjøkkenbordet, mens enkelte familier rett og slett ikke har nok plass i hjemmet til å gi barnet en egen pult.
Uansett hva som passer for dere, kan det være lurt at barnet har et eget dedikert sted for oppbevaring av skolesaker. Ved å ha en fast plass til bøker og annet utstyr som ikke behøver å være med til skolen hver dag, sparer dere masse tid på å lete etter skolesaker og dere har alltid full oversikt over hva barnet har.
Lag gjerne også en sjekkliste over alle skolebøkene og annet skoleutstyr som linjaler og gradeskiver, slik at dere alltid har en oversikt over hva barnet skal ha. Dersom barnet har en egen mobiltelefon, kan dere lagre sjekklisten i en app (her finnes det mange varianter), som foreldre også har tilgang til. Slik kan barnet krysse av hva det har hjemme og hva som eventuelt befinner seg på skolen.
Rydd skolesekken jevnlig
Sist, men ikke minst; skolesekken er kanskje det aller viktigste skoleutstyret barnet har, da den daglig er med på ferden frem og tilbake mellom hjem og skole. Som mange foreldre har fått erfare, kan det imidlertid fort bli kaotisk i sekken.
Det kan derfor være lurt at du blir enig med barnet om at det hver uke, for eksempel fredag etter skoletid, renser ut og organiserer sekken. På denne måten forhindrer dere at viktige papirer og andre skolesaker ødelegges fordi de havner i bunn.
Vi håper du har fått noen gode tips til kule bokbind og hvordan få orden på skolesaker. Hvis du har lyst på mer inspirasjon kan du lese om hva som trengs til skolestart her.
Ikke glem navnelappene til skolestart. Velg motiv, bakgrunn og tekst – så vipps så har din lille en egen unik navnelapp. Unike barn – unike navnelapper!
Siste innlegg fra bloggen
48 morsomme rampestreker med Rampenissen: En adventstradisjon for hele familien
Rampenissen er klar for nye rampestreker! Her får du 48 tips til små sprell dere kan stelle i stand for barna i førjulstiden.
Juleverksted: Tips til julegaver og julepynt barn kan lage
Juleverksted er en koselig førjulstradisjon for hele familien. Her er noen gode ideer til fine julegaver og julepynt dere kan lage sammen.
Julegavetips til barn
Unngå at julegavene du kjøper havner i haugen med ubrukte leker. Her er julegavene barna virkelig vil sette pris på.