Hopp til innhold
HjemBloggHøstkos: Hyggelige aktiviteter for store og små

Høstkos: Hyggelige aktiviteter for store og små

Høstkos med familien

Det er noe helt spesielt med høsten, da den klare, kalde luften og kveldene som stadig blir mørkere, gjør noe med oss. I denne overgangen har du to valg: du kan fokusere på alt det negative ved at sommeren snart er forbi, eller du kan glede deg over alle fordelene ved høsten. For vi lover deg – høsten har flere positive sider enn du nok har tenkt over.

Fokuser på høstkos med familien

De første ukene rett etter sommerferien kan være hektiske. Barna skal begynne i barnehagen eller på skolen, alle fritidsaktiviteter starter opp igjen og for oss voksne er det ofte en travel tid på jobb. Men etter at stresset rundt de første ukene har lagt seg og høsten for alvor har gjort sitt inntog, er det på tide å puste ut og fokusere på familien. Hvordan kan dere benytte høsten til å hygge dere sammen? Hvilke aktiviteter passer ekstra godt på denne tiden av året?

For å virkelig markere at høsten er her, er det lurt å rydde bort alt som hører sommeren til. Ekstra høstkos skaper du ved å tenne levende lys eller fyre opp i peisen, da de knitrende flammene har en egen evne til å skape hygge og den varme atmosfæren vi så gjerne vil ha. Finn frem varme pledd og tepper, og pynt med kongler, blader og andre ting du finner ute i naturen.

Koselige inneaktiviteter når været er dårlig

Høsthygge

Få ting er vel koseligere enn å krype opp i sofaen sammen, og hygge seg med en kopp varm drikke og en god bok. Benytt gjerne denne kosestunden til å la barna dine få bli kjent med noen av dine egne barnebok-favoritter fra barndommen.

Høytlesning er ikke bare en god metode for å motivere barna til å lese mer selv, det skaper også en nærhet mellom foreldre og barn som er helt unik. Spesielt kanskje i dag, hvor mye av hverdagen vår tilbringes foran hver vår skjerm.

En annen hyggelig «sofaaktivitet» er å se gjennom gamle fotoalbum eller kjøre en liten bildefremvisning på nettbrettet fra alle sommerens opplevelser. Eksperter mener at det å se på familiebilder faktisk bidrar til å skape samhørighet og knytte sterkere bånd innad i familien, særlig om dere har familie som bor langt unna og som dere ikke ser så ofte.

Noen forskere mener sågar at det å se på familiebilder kan bidra til at barn får bedre selvtillit og at det hjelper dem med å bli tryggere på seg selv. Dette fordi at det å vokse opp med å se bilder av seg selv sammen med sine kjære, lærer dem hvem de er og hvor de hører til.

Arranger en skikkelig brettspill-aften

En annen aktivitet mange forbinder med høstkos, er brettspill. Hvorfor ikke la venner og familie få hygge seg med en skikkelig brettspill-aften?

Hygge og høstkos- brettspill

Velg et brettspill som passer alle aldre og som er lett å lære for de som ikke har spilt det før. Les reglene høyt før dere starter, slik at det ikke er noen uklarheter som kan føre til dårlig stemning. Vær obs på at selv om et spill er anbefalt fra åtte år og oppover, kan det være litt vanskelig. Et alternativ er derfor å dele alle spillerne inn i lag med to og to, da svir det heller ikke så mye dersom man skulle være så uheldig å tape.

Å spille brettspill har flere fordeler enn mange kanskje er klar over. Ikke bare gir det hele familien en god grunn for å tilbringe hyggelig kvalitetstid sammen, det er også veldig lærerikt for barn. De får nemlig både øve seg på nye tall og ord, lære seg å vente på tur og dele, samt forbedre sine sosiale ferdigheter. En vinn-vinn situasjon med andre ord!

Høstkos = mye god mat

Høsten er også en ypperlig tid for å lære deg selv eller barna å tilberede en ny matrett, helst laget på sesongens råvarer. Dersom dere liker å bake sammen, er eplekake et enkelt og supergodt alternativ. Server gjerne med litt vaniljeis eller vaniljesaus.

Hygge - kakao med krem

En kopp varm kakao har sin selvskrevne plass når vi skal hygge oss på kjølige høstkvelder. Om dere vil gjøre den ekstra god, kan dere tilsette en liten dæsj pisket krem. Eller hva med å lage kakao med kardemomme og chili? Det finnes mange spennende smaker som passer godt i kakaoen. Dersom du ønsker et noe sunnere alternativ, kan du redusere mengden sukker og velge en melk med lavt fettinnhold.

Morsomme uteaktiviteter er også høstkos

Selv om høstværet til tider ikke er helt optimalt, er det ingen grunn til å bare holde seg inne. Kjøligere temperaturer gjør det jo mulig å være mer i aktivitet utendørs, uten å bli gjennomsvett med en gang.

Mange vil hevde at naturen er på sitt aller vakreste på denne tiden av året, idet trær og busker skifter til herlige høstfarger og etter hvert mister bladene sine. Dette vil man jo ikke gå glipp av, og med riktig bekledning er det fullt mulig å hygge seg like mye ute som inne.

Høstkos på tur

La barna få oppleve naturen ved å ta dem med på en gåtur i en nærliggende skog eller i en park. Det finnes mange morsomme og enkle aktiviteter som gjør turen litt mer spennende for de minste. Dere kan for eksempel samle sammen en stor haug med blader og kaste dem i været, eller bare rulle rundt i dem. Kanskje dere vil ta noen med dere hjem og lage et kunstverk? Det finnes utallige kreative måter å bruke tørkede blader på.

Skogen skjuler mange skatter og er dermed et perfekt sted for en oppdagelsesferd. Se etter rare insekter, fuglereder, maurtuer og dyrespor. Det hele blir ekstra spennende om dere arrangere turbingo. Dette gjøres ved at dere på forhånd har laget et ark hvor dere har notert ned ting dere kan se eller finne på turen. Alle deltagerne får hvert sitt ark som de skal krysse av på etter hvert som dere kommer over nye naturelementer.

En hyggelig aktivitet som får barna engasjert i turen, er å leke «Jeg ser». Det hele går ut på at en person starter med å velge seg ut noe dere alle ser, det kan for eksempel være et gjerde. Personen sier da «jeg ser noe som begynner på bokstaven g» og så er det opp til de andre deltagerne å gjette hva denne gjenstanden kan være. Den som gjetter riktig får velge neste ting.

Hvis dere er på en lengre tur og det skulle bli dårlig stemning, kan det være lurt å gjøre aktiviteter mens dere går som tar bort fokuset. Dere kan for eksempel synge alle sanger dere kommer på som handler om skogen, eller samle fine steiner og kongler underveis.

Merk turutstyret med navnelapper

Men hva gjør vi dersom det bare regner?

Ja, høsten bringer ofte med seg en del regn, men ikke la det hindre deg og barna i å hygge dere ute. Uansett hvor mye høstkos du legger opp til inne, er det godt for kropp og sjel å få komme seg litt ut.

Barn elsker å hoppe i sølepytter, men hvor ofte får de egentlig lov til å gjøre det? Kle på dere støvler og godt regntøy, og gå på jakt i nabolaget etter den største dammen. Konkurrer om hvem som klarer å hoppe over sølepyttene uten å treffe dem, eller hvem som klarer å lage det største plasket. Ta gjerne actionbilder av hverandre som dere kan hygge dere med i etterkant. Dette er aktiviteter som garantert vil fremkalle mye latter og som barna vil huske lenge.

Høstkos på regnværsdager kan også være å lage små båter av blad, pinner, nøtter og andre ting dere finner i naturen, og la dem seile i sølepytter eller små bekker.

Uteaktiviteter med barn er også høstkos

Siste innlegg fra bloggen