Hopp til innhold
HjemBloggBake med barn: Slik får barnet mestringsfølelse på kjøkkenet

Bake med barn: Slik får barnet mestringsfølelse på kjøkkenet

Bake med barn - oppskrifterÅ underholde barn hjemme, spesielt på dager med dårlig vær, kan være en utfordring. En av våre favorittaktiviteter er å bake noe godt sammen med barna.

Det er mange gode grunner til å involvere barn i matlagingen; det gir blant annet mestringsfølelse, skaper tidlig matglede og introduserer barnet for nye smaker. Baking er et fint sted å begynne og fra 4-5 års alder kan de fleste barn delta aktivt.

Baking har også et visst element av læring i seg, da det på mange måter er en kombinasjon av matematikk og kjemi. Barnet får bli kjent med ulike måleenheter og lære seg ferdigheter som hvor viktig det er å passe på steketiden. Få ting er dessuten så spennende som å se hvordan en helt alminnelig røre kan ese opp og forvandle seg til å bli de deiligste kaker.

bakeglede barn - bake med barn - oppskrifter

Baking er også en aktivitet som stimulere sansene og som gir barnet mulighet til å trene på finmotorikken. Og så får dere jo selvsagt en fin premie helt til slutt; noe smakfullt dere har laget sammen.

Sørg for gode bakeredskaper og riktig arbeidshøyde

Baking blir ekstra morsomt for barnet dersom det får muligheten til å bruke redskaper som kjevle, visp, slikkepott, former og skjæreredskaper. Du kan få kjøpt mange matlagings-redskaper som er spesielt tilpasset barn, for eksempel ufarlige skjæreredskaper. Et godt alternativ kan være en pizzaskjærer i teflon. Disse er ikke så skarpe at det er fare for at barnet kan skjære seg, men skarpe nok til å dele opp deigen.

Sørg også for at barnet får stå på en stødig stol eller krakk, slik at det rekker opp til kjøkkenbenken.

Godta at det blir mer søl

Det å la de minste barna få slippe til på kjøkkenet, fører som regel til at det blir litt ekstra søl. Bli ikke overrasket om du finner mel på de rareste steder i dagevis etterpå. For at bakestunden skal bli en fin kvalitetstid uten for mye stress, kan det være lurt å finne frem forkle og klær som tåler å bli skitne.

Det er også en fordel at du som forelder har en litt avslappet tilnærming til søl. Det å få lov til å kna og klemme deigen, strø mel ut over hele kjøkkenbenken og røre melken slik at det spruter litt ut over kanten, er nemlig en stor del av opplevelsen. Baking gir barna mulighet til å få bruke hendene sine og kjenne på ulike teksturer. Dette er både lærerikt og morsomt, så det beste er å lene seg tilbake og la dem få kose seg.

Men selv om det er lov å søle litt, er det også smart å la barna få lære at matlagingen ikke er ferdig i det baksten er satt inn i ovnen. Etter at dere er ferdige kan du la barnet få sin egen vaskeklut slik at det kan hjelpe til med å vaske opp i etterkant.

Resultatet blir kanskje så som så hos de minste barna, men hensikten er rett og slett at de får lære seg at rengjøring også er en viktig del av matlaging (og så slipper du forhåpentligvis å være den som i fremtiden alltid blir stående igjen alene på kjøkkenet og gjøre all oppvasken).

Fem smarte tips for å unngå «bakekatastrofer»

bake med barn - oppskrifter

For at det skal bli en så hyggelig opplevelse som mulig, er det nok lurt å fokusere mer på selve opplevelsen og ikke så mye på resultatet. Det kan allikevel være smart å forsøke å unngå de aller verste tabbene, da det kan føre til at både du og barnet mister lysten på å gjenta aktiviteten. Her er fem smarte tips for å unngå «bakekatastrofer»:

1. Start med å lese hele bakeoppskriften nøye. Dette rådet gjelder i grunn uansett om du baker sammen med barn eller ikke, da det er veldig kjedelig å komme til bunns i oppskriften og oppdage at du har oversett et trinn eller at du mangler noen av ingrediensene.

2. La barna få knekke eggene i en mindre bolle. Å få knekke sitt første egg er en milepæl for barna og absolutt en glede foreldre ikke bør ta i fra dem. Det kan imidlertid være lurt å legge eggknusingen til rette på en måte som fører til at det ikke havner masse eggeskall i røren. Dersom barnet får knekke egget i en mindre bolle først, kan dere enkelt fjerne eventuelle eggeskall før det helles over eller ta et nytt egg.

3. Dobbeltsjekk alle mål. Å måle mengder er en viktig del av bakingen og noe eldre barn gjerne vil gjøre på egenhånd. Pass imidlertid på at du alltid dobbeltsjekker at målene barnet har gjort stemmer med oppskriften, det er fort gjort å forveksle desiliter med liter eller bomme litt på strekene i litermålet.

4. Start gjerne med enkle matoppskrifter. Å bake sammen med barn behøver ikke være veldig komplisert og langvarig. Har du et barn som er av den mer utålmodige sorten, holder det kanskje at dere de første gangene lager noe så enkelt som muffins fra en ferdig miks som du kjøper i butikken.

5. Gi barnet noen «pauseoppgaver». Noen ganger er det nødvendig at den voksne gjør en del av oppskriften selv, da kan det være lurt å delegere ut noen oppgaver som kanskje er av det mer enklere slaget. Dette kan være en aktivitet som ikke er helt essensiell for oppskriften, men som barnet kan få holde på med en stund på egenhånd. For eksempel å røre de ulike ingrediensene godt sammen, sortere redskapene eller telle over hvor mange boller dere har laget. Barn mister ofte fort tålmodigheten, så det kan være smart å ha denne typen arbeidsoppgaver på lur.

Bakeoppskrifter som passer for barn

I utgangspunktet kan dere selvsagt bake hva som helst, men det kan være lurt å ikke legge listen alt for høyt de første gangene. Velg en oppskrift som passer både egne og barnets ferdigheter. Muffins, boller, pepperkaker og andre småkaker er enkle å lage og noe som faller i smak hos de aller fleste. Her er noen tips til hva du kan bake sammen med barn.

God grunnoppskrift på søt gjærbakst

  • 1 l mel
  • 1 pk tørrgjær/50 g gjær
  • 3,5 dl melk
  • 100 g margarin
  • 1 1/4 dl sukker
  • 1 ts kardemomme

Fremgangsmåte: Smelt margarinen i en kjele og tilsett melk. Med tørrgjær må melken være noe varmere enn 37 grader, ellers hever det dårlig. Bland de øvrige ingrediensene i en bolle og tilsett den tempererte melken.

Trikset for gode, luftige varianter ligger i eltingen og hevingen. Jo mer man elter, jo bedre blir deigen å jobbe med. Gjerne 8-10 minutter i eltemaskin og noe lengre for hånd. Etterheving etter at baksten er trillet ut, er den viktigste hevingen. Her kan man heve i alt fra 40-60 minutter for best resultat.

Denne grunnoppskriften kan brukes til det meste, men barn liker godt å trille ut egne boller. Boller stekes midt i ovnen i cirka 10-12 minutter ved 220 grader. Fyll gjerne bollene med sjokolade, rosiner, frukt og annet godt. Til slutt kan dere pynte med melis i ulike farger og kakestrø. Gøy å lage, digg å spise!

Sjokolademuffins – 10-12 stk

sjokolademuffins - bake med barn - oppskrifter

Fremgangsmåte: Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg. Bland mel, kakaopulver og bakepulver og tilsett tørt og vått vekselvis. Fyll muffinsformene to tredjedels fulle. Stekes på 175 grader midt i ovnen, ca 20 minutter. Pynt med melis og kakestrø/nonstop/bær. Voila – tid for kos 😊!

Yoghurtkake

  • 1 kopp yoghurt
  • 2 egg
  • 2 kopper mel
  • 2 ts bakepulver
  • ½ kopp sukker
  • ½ kopp soyaolje
  • 1 ss sitronskall
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 klype salt
  • Aprikos- eller appelsinsyltetøy

Fremgangsmåte:
1: Sett ovnen på 180 grader.
2: Miks egg og sukker i en bakebolle.
3: Bland inn soyaolje, yoghurt og revet sitronskall.
4: Tilsett mel, bakepulver, vaniljesukker, en klype salt og rør om.
5: Kle en brødform med bakepapir/Smør en brødform med olje og legg i røren.
6: Stek midt i ovnen i ca. 35-40 minutter.
7: Pensle med varm aprikos eller appelsinsyltetøy og nyt!

Mikrokarameller

  • 100 gram smør
  • 4 ss sirup
  • 4 ss sukker
  • 4 ts kakao
  • Frokostblanding (korn/müsli)
  • Rosiner
  • Kokos
  • Solsikkekjerner

Fremgangsmåte:

1: Legg smør, sirup, sukker og kakao i en bolle som tåler mikrobølgeovn.

2: Sett på full effekt i cirka 50 sekunder, ta ut og rør om.

3: Sett bollen tilbake og kjør videre på full effekt i 2 minutter og 50 sekunder.

4: Hell i frokostblanding, rosiner, kokos og solsikkekjerner til røren er passe tykk (røren skal være våt/klissete, ikke tørr).

5: Hell røren i små papirformer, sett kaldt i 2-3 timer.

Vi håper du har fått noen gode oppskrifter og tips til å bake med barna på kjøkkenet. Er du på jakt etter mer inspirasjon kan du lese om sunne og spennende matpakketips til barn her.

Er det en kjedelig innedag og dere føler for å gjøre noe annet enn å bake? Her får du tips til morsomme inneaktiviteter for barn.

Siste innlegg fra bloggen