Hopp til innhold
HjemBloggMat på tur: Enkle og barnevennlige oppskrifter

Mat på tur: Enkle og barnevennlige oppskrifter

Mat på tur - Tips til god turmat

 

Det er noe helt spesielt med å sitte rundt bålet og spise mat man har varmet over åpen ild, samt innta nisten sin mens man skuer ut over naturen fra toppen av et fjell. Men hvilken mat egner seg best på tur med barn? Her er våre beste turmat tips!

Elsker du å ta med deg barna på turer i skog og mark? Måltidet er for mange et av høydepunktene på en fin tur i naturen, da det er koselig med et pust i bakken mens man spiser nisten sin. God turmat sørger også for at vi holder energinivået og humøret oppe. Man blir jo som kjent aldri sur, når man har god turmat på lur.

Mat på tur - Tips til god turmat

Turmatklassikeren nummer én: pølser

Når vi snakker om enkel turmat, kan man ikke unngå å nevne pølser. Pølser er for mange synonymt med mat på tur. De smaker godt og så er de enkle å tilberede over en åpen flamme.
Men pølsemåltidet i naturen kan også gjøres litt mer spennende. Innbakte pølser, eller «pølser i frakk» som mange kaller det, er den perfekte turmaten. Alt du behøver å gjøre er å surre strimler av deig rundt pølsene og grille dem på bålet.
Den aller enkleste måten er å kjøpe ferdig pizzadeig og kutte denne i passende strimler ved hjelp av en pizzaskjærer. Du kan også lage brøddeig selv, her er en smakfull og lettvint oppskrift (nok deig til cirka åtte pølser):

4 dl hvetemel
0.5 ts salt
2 ts sukker
2 ts bakepulver
5 ss olje eller smeltet smør
1.5 dl vann

Slik gjør du:

  1. Bland alt det tørre. Rør gradvis inn vannet og oljen/smøret. Elt godt til du får en glatt deig. Ta litt olje rundt deigen, slik at den ikke klistrer seg fast, og legg den i en plastpose eller i en tom isboks.
  2. Når dere er fremme ved leirstedet, kan dere spikke pinner som dere trer pølsene på. Skjær passende strimler av deigen og surr dem rundt pølsene.
  3. Unngå å steke dem over åpen ild, da det kan føre til at brødet blir svartbrent. Husk å snu pinnene ofte.

Mat på tur - Tips til god turmat

Pakk turmaten inn i folie

Mye god turmat kan pakkes ferdig i aluminiumsfolie og legges direkte på bålet eller grillen når dere kommer frem.
Ostesmørbrød er en klassiker. Legg ost og annet pålegg mellom to brødskiver og pakk dem inn i folie. I tillegg til ost kan du for eksempel fylle dem med skinke, paprika, salami, pesto og gjerne litt sennep eller kryddersmør. En annen favoritt hos mange barn er å grille brødskiver med banan og peanøttsmør.

Bakt potet er også snadder når man er på tur. Pakk poteten i folie og legg den godt ned i glørne, la den ligge i 30-60 minutter. Steketiden avhenger av potetens størrelse, bruk gjerne en pinne for å kjenne om poteten har blitt myk helt inni. Skjær et kryss i toppen av poteten og ta i ønsket fyll. Dette kan for eksempel være mais, rømme, kryddersmør, revet ost og stekt bacon.
Maiskolber kan også bakes i folie. Når de er ferdige, kan du ta på litt smør og salt. Som dessert kan dere bake epler og bananer. Legg gjerne litt hakkede nøtter og rosiner sammen med frukten i folien.

Smart turmat tips: Bruk rester som mat på tur! Har du rester fra gårsdagens pasta, ris eller poteter? Pakk dem inn i folie og ta dem med. Etter en kjapp oppvarming på bålet er middagen så god som ny.

Turmat tips: Foliepakke med kylling (fire porsjoner)

Dette trenger du:
2 stk. kyllingfilet
2 stk. gulrot
4 stk. potet
4 skiver valgfri grønnsaker: For eksempel rød paprika, squash
Litt purre for smak
4 ss flytende margarin
1 ts valgfritt krydder: For eksempel paprikapulver, hvitløkspulver, estragon
1 ts salt
1 ts pepper

Slik gjør du det:

  1.  Skjær kylling og grønnsaker i passe store biter eller skiver.
  2. Vend alt i litt flytende margarin eller olje og legg det over på et ark aluminiumsfolie. Ha på krydder, salt og pepper.
  3. Pakk godt sammen og legg det på bålet i cirka åtte til ti minutter eller på grill i cirka ti minutter.

Turmat tips: Skattekiste med fisk

Dette er nydelig og enkel turmat som kan tilpasses de ulike turdeltagernes smak og behag. Alle som er med på turen får nemlig hver sin «skattekiste», det vil si hvert sitt ark med grillfolie som kan fylles med det de ønsker. Hvert ark bør ha en størrelse på minst 50 x 50 cm.

Slik gjør du det:

  1. Bruk fiskefilet uten skinn og bein, og kutt den opp i passe biter. Både ørret, laks, torsk, sei eller annen fisk kan benyttes. Legg den i folien. Beregn cirka 100-150 gram fisk per person.
  2. Rens og skrell forskjellige typer grønnsaker, for eksempel gulrøtter, paprika, purreløk, squash, løk, cherrytomater og asparges.
  3. Beregn cirka 100-150 gram grønnsaker per person. Legg dem sammen med fisken i folien.
  4. Ha en teskje flytende margarin/olje og litt salt og pepper på. Brett folien sammen og skriv navnet til turdeltageren på skattekista.
  5. Legg skattekista på grillen/bålet og la den ligge i cirka 20 minutter. Legg pakken over på en tallerken, åpne folien og den er klar til å spises.

NB! Husk å alltid ta avfallet med hjem når dere er på tur. Det kan være smart å ta med en ekstra pose som dere kan fylle med søppel. Aluminiumsfolie brenner ikke, det er derfor viktig at denne ikke blir liggende igjen på bålet når dere er ferdige. Før du reiser på turen kan det også være lurt å kjøpe matvarer som gir minst mulig avfall.

Mat på tur - Tips til god turmat

Enkel turmat som ikke krever bål eller primus

Det er jo ikke alltid man har tid eller mulighet til å varme maten over et bål eller ved hjelp av primus. Heldigvis finnes det andre muligheter for å få varm mat på tur. Å ta med seg maten i termosen, er en smart måte å løse dette på. I dag finnes det egne termoser beregnet for mat, men du kan fint bruke en vanlig termos som er beregnet til drikke. Termosflasker har isolerende vegger som gjør at mat og drikke holder på temperaturen. Hvor lenge varierer fra modell til modell og hvor varmt eller kaldt omgivelsene dine er, men vanligvis kan den holde jevn temperatur i mange timer.

Det finnes også noen triks for å få termosen til å holde på kulden eller varmen lengre. Før du drar på tur, kan du for eksempel fylle termosen med kaldt vann og la den stå i kjøleskapet en stund. Da vil innholdet du tar i etterpå holde seg kaldt lengre. På samme måte kan du fylle termosen med kokende vann og la den stå i fem minutter før du heller det ut og fyller det opp med den maten eller drikken du vil skal holde seg varm på turen. Mangel på bål er ikke et hinder for å spise pølser på tur. Du kan for eksempel lage dem ferdig hjemme før dere drar og putte dem i termosen uten vann. Et annet alternativ er å ta med en pakke pølser og kokende vann i termosen. Putt pølsene i termosen og la de trekke i cirka ti minutter til de er gjennomvarme.

Lapskaus, gryteretter og varm suppe er også greit å ha med seg i termosen. Server gjerne med grove rundstykker eller ferdigsmurte brødskiver. Det anbefales riktignok ikke at man tar med seg supper som inneholder fisk eller egg, da dette er ingredienser som ikke holder seg godt når de utsettes for varmebehandling over lang tid.

En god nistepakke er heller aldri feil som mat på tur. Den behøver imidlertid ikke bestå av to brødskiver med pålegg, du kan for eksempel fylle tortillalefser med salat, ost og skinke. Salater i ulike varianter er også god og enkel turmat, samt vafler, pannekaker, pizzasnurrer og pitabrød med fyll.

Lure matpakker som ikke krever varme:

  • Tortillalefse, pitabrød eller lomper med ønsket fyll. For eksempel kremost, skinke, spekeskinke og ruccula.
  • Suppe, lapskaus, pølser eller gryterett på termos.
  • Omelett laget hjemme før avreise.
  • Pizzasnurrer.
  • Rester etter fredagstacoen? Rull sammen noen wraps og ta med på tur!
  • Havregrøt på termos.
  • Hva med ost og kjeks i naturen? Ta med oppkuttede grønnsaker, druer, spekeskinke i tillegg, så har du et skikkelig digg snacksefat.
  • Pastasalat.
  • Matmuffins.
  • Forhåndslagde pannekaker, vafler eller sveler. Ta med brunost, syltetøy eller ønsket topping.
  • Et klassisk påsmurt rundstykke eller brødskive med ditt favorittpålegg slår aldri feil.

Mat på tur - Tips til god turmat

Sunn snacks til turen

Det spiller ingen rolle om turen er kort eller lang, noen ganger kan både små og store ha behov for litt påfyll av energi. Erfarne turforeldre har derfor alltid med seg litt småsnacks på turen. Sjokolade og annet godteri er greit en gang iblant, men det finnes mange sunnere og minst like gode alternativer. Frukt som kan skrelles, for eksempel bananer eller appelsiner, er greie å ta med på tur, da de jo har «innebygd emballasje» som dere bare kan grave ned i bakken etter at frukten er spist opp.

Kutt gjerne også opp grønnsaker som kålrabi og gulrøtter i staver, og ha dem lett tilgjengelig i en liten plastikkpose. Nøtter er også ypperlig tursnacks, da de er gode å knaske på, i tillegg til at de gir sunn energi til hjernen og muskler.

Mat på tur - Tips til god turmat

Siste innlegg fra bloggen