Fire grunner til at gjenbruk av barneklær er kult
Tilgangen på brukte barneklær er større enn noen gang før, allikevel velger enkelte foreldre å kjøpe alt nytt. Her er fire gode grunner til hvorfor du heller bør la barnas klær gjenbrukes og tips til hvordan du kan forlenge plaggenes levetid.
For noen tiår tilbake var det helt vanlig å gå med klær man hadde arvet fra eldre søsken eller andre slektninger. Det å stadig kjøpe nye plagg kunne gjøre kraftig innhogg i privatøkonomien, spesielt i familier med store søskenflokker, så da fikk det ikke hjelpe om arveklærne du ble tildelt var i overkant slitte eller litt for store i størrelsen.
I dag har mange barn en overflod av klær og ofte vokser de ut av plaggene sine før de i det hele tatt rekker å bruke dem. Denne utviklingen har nok flere forklaringer, men en av de viktigst årsakene er at masseproduksjon av klær har gjort dem billigere enn noen gang før. Behovet for å arve klær fra eldre søsken oppleves derfor ikke som en like stor nødvendighet i dag.
Det å måtte gå med arveklær var for noen forbundet med skam, da det ble sett på som et signal til omverdenen om at du kom fra en familie med ganske dårlig råd. Denne holdningen til gjenbruk henger nok fortsatt igjen hos enkelte og er en av årsakene til at noen foretrekker å kjøpe alt nytt. Heldigvis er dette i endring, i mange kretser er det rett og slett trendy å kjøpe brukt og gå med arveklær.
Stadig flere innser at det er mange gode grunner til å gjenbruke barneklær, her er noen av dem:
1. Enkelte barneklær slites nesten ikke
Mange gravide går gjennom en «bygge rede periode» hvor de forbereder seg mentalt på fødselen og tiden etterpå, gjennom å gjøre hjemmet klart for den nye babyen. Innkjøp av babyutstyr- og klær er en viktig del av denne prosessen og med det flotte utvalget som finnes i dag er det lett å la seg rive med.
Det en del nybakte mødre derimot ofte opplever er at mange av de søte plaggene de kjøpte eller fikk i gave under graviditeten, knapt rekker å bli brukt. Babyer kan nemlig vokse i rykk og napp, slik at de plutselig synes å hoppe over en størrelse.
De aller minste barna sliter heller ikke spesielt mye på de klærne som blir brukt, da de ikke krabber rundt eller spiser mat som setter flekker på tøy. Barneklær, spesielt de som er brukt av de aller minste, kan derfor gjenbrukes av mange barn før de har gjort sitt.
I dag finnes det en rekke apper og nettsider hvor du kan selge og kjøpe brukte barneklær. I noen barnehager har de satt opp et eget byttestativ hvor du kan henge fra deg klær barnet ditt har vokst ut av og ta med deg noen «nye» brukte klær hjem. Byttekvelder er også et populært arrangement i mange vennegjenger.
På Facebook og i andre sosiale medier finnes det egne lokale gjenbruks-grupper hvor man kan bytte, gi bort eller selge brukte barneklær.
2. Plaggene kan få nytt liv som noe helt annet
Redesign er et forholdsvis nytt begrep i vokabularet vårt. Det handler rett og slett om at man tar et plagg, gjerne et som er litt ødelagt eller som har mistet fasongen, og gjør det om til noe helt annet. En gammel herreskjorte kan for eksempel bli en fin kjole til datteren din, mens en strikkegenser kan bli et kult skjørt.
Men du behøver slett ikke være profesjonell klesdesigner eller utdannet innen søm og mote, for å klare å forvandle et gammelt plagg.
En babybody eller t-skjorte med flekker som ikke lar seg fjerne i vask, kan for eksempel få nytt liv ved å stryke på et dekorativt bilde. Dersom du har tilgang til en datamaskin og printer, kan du enkelt printe ut ditt eget design på spesielle strykepapir som du i etterkant stryker på plaggene. Sitater og uttrykk, barnets favorittkarakter fra barne-tv eller et bilde fra familiens fotoalbum, er bare noen morsomme motivforslag.
Det finnes også andre enkle metoder for å forlenge et plaggs levetid og som ikke krever særlige ferdigheter innen søm. Begynner barnets strømpebukse å bli litt for liten i foten eller har den fått et stort hull ved tærne, kan du bare klippe av den delen av strømpebuksen som rommer foten. Vips har strømpebuksen blitt forvandlet til en stillongs, slik at barnet kan bruke den i noen måneder til.
En annen klassiker er å gjenbruke gamle bukser som er for korte i lengden eller som har hull på knærne, ved å gjøre dem om til shorts. Mens en tynn bomullsgenser med frynsete ermer kan klippes om til en singlet eller t-skjorte.
3. De kan pyntes med kule lappeteknikker
Det å ta godt vare på klærne sine og reparere dem ved behov, ble i gamle dager sett på som en nødvendighet. I dag gidder mange ikke å lappe klærne sine, for hvorfor skal du bruke mye tid på å reparere klær om det koster deg så lite, både i tid og penger, å kjøpe nytt?
Heldigvis har en del tatt opp igjen denne gamle kunsten med å lappe klær og for noen har det blitt en fin hobby.
«Visible mending», eller synlig reparasjon som det heter på norsk, handler om å forlenge plaggenes livssyklus ved å reparere dem på en synlig måte. Dette gjøres for eksempel gjennom å sy på lapper og knapper, eller å tegne og brodere. Små hull eller flekker på alt fra joggesko til sokker, bukser og gensere kan repareres på denne måten. I sosiale medier finner du haugevis av inspirasjon under #visiblemending.
En enklere variant er å kjøpe ferdige lappemerker i tekstilbutikker, som du enten kan sy eller lime rett på plagget for å dekke hull og rifter.
4. Gjenbruk av barneklær bidrar til å redde miljøet
I snitt kaster vil flere kilo klær i året og mange av dem har aldri eller sjelden blitt brukt. Dette er ikke godt nytt med tanke på miljøet, da dagens klesindustri står for større utslipp enn både internasjonal flytrafikk og sjøfart til sammen.
Før du kjøper nye klær til deg selv eller til barnet ditt, bør du derfor først og fremst tenke på om du virkelig trenger dette plagget. Har du kanskje noe lignende som kan gjøre samme nytte?
Ødelagte barneklær og plagg vi vanligvis ikke ønsker å arve, som undertøy, har også en verdi. Det er lett å tro at disse plaggene bare bør kastes i restsøpla, men alle klær skal helst legges i tøyinnsamlingsboksen på gjenvinningsstasjonen. Det spiller ingen rolle hvor dårlig forfatning klærne er i eller om de har store flekker som ikke kan vaskes bort. Årsaken til dette er at tekstilene resirkuleres slik at de kan brukes til ting som pussefiller, råstoff til nye klær og isolasjonsmatter.
Gjennom å gjenbruke alt av klær, sparer du miljøet for store belastninger. Bare for å produsere én eneste t-skjorte brukes det hele 1400 liter vann under produksjonen. Det går også med store mengder skadelige kjemikalier og transporten av klærne til butikkene fører til betydelige utslipp.
Hvordan fjerne navnelapper på arveklær?
Strykelappene fra Askeladden er designet for å sitte godt, men det betyr ikke at det er umulig å fjerne dem på arveklær eller når du skal selge brukte plagg.
For å fjerne våre påstrykbare navnelapper må du benytte deg av det samme verktøyet som du brukte da du festet dem; strykejernet. Ved å tilsette varme vil du nemlig smelte limet slik at det løsner fra underlaget.
Det er riktignok viktig at du også denne gangen legger silikonpapiret, som følger med i pakken ved bestilling, over navnelappen før du stryker over med strykejernet.
Sett strykejernet på høyeste temperatur, slå av dampfunksjonen og stryk over papiret i åtte til ti sekunder. Deretter kan du forsiktig dra navnelappen av, bruk gjerne en pinsett da lappen og limet er veldig varmt. Hvis du ikke får av hele merket på første forsøk legger du bare papiret over den delen av navnelappen som sitter fast og varmer i noen sekunder til.
Dersom du kun ønsker å fjerne skriften på navnelappen og ikke navnelappen i seg selv, fungerer det fint å bare skrible over med en permanent markeringstusj som tåler vann.
Siste innlegg fra bloggen
Barnehageklær: hva bør barnet ha av skiftetøy i barnehagen?
Aktive barn trenger gode klær som holder dem varme og tørre. Her er alt du trenger av skiftetøy i barnehagen, sesong for sesong.
Hva trengs til skolestart?
Første skoledag er like spennende hvert år for både barn og for foreldrene. Hvordan blir det? Hva trenger man? Hva skal man ha på seg? Skolestart fester seg som barndomsminner for mange, og det er utvilsomt en dag med store forventninger.
Dette trenger du til barnehagestart
Barnehagestart innebærer en stor forandring i barnets liv og som foreldre ønsker vi å gjøre overgangen så enkel så mulig. Her er en oversikt over hva barnet trenger til barnehagestart.