Hopp til innhold
HjemBlogg17. mai-inspirasjon

17. mai-inspirasjon

17. mai kake med tre lag

17. mai er vi så glad i ❤️ Den norske grunnlovsdagen er som kjent barnas dag og etter manges mening en av våre aller beste høytidsdager. I år som i fjor skal vi rope hurra, kose oss og ha en strålende fin dag sammen med familie og venner.

Trenger du litt 17. mai inspirasjon? Her har vi samlet et knippe tips som sørger for at årets nasjonaldagsfeiring blir en morsom begivenhet for store og små.

17. mai pynt i rødt, hvitt og blått

Er det din tur til å arrangere årets 17. mai frokost, eller kanskje du har invitert venner og familie til et hyggelig treff etter barnetoget? En viktig del av forberedelsene til 17. mai, er for mange å dekorere hjemmet i en stil som passer seg på den store festdagen. Mens noen synes det er tilstrekkelig å sette frem noen fine flagg og blomster, velger andre å ta den helt ut med masse pynt i rødt, hvitt og blått.

Et vakkert pyntet festbord setter stemningen for dagen, men hvordan skal du dekorere det? Et fint utgangspunkt er å bruke en enkel hvit duk, med hvitt servise og klare glass. Slik sørger du for at pynten og maten får stå i fokus. Fyll deretter på med ulike elementer som understreker temaet, her er noen tips til enkel 17. mai pynt:

 • Servietter i flaggets farger
 • Grønne kvister fra naturen, gjerne bjørkeris
 • En bordvimpel, eller norske flagg plassert i en vase
 • Dekorbånd i rødt, hvitt og blått (kan for eksempel knytes rundt vaser, lysestaker, bestikk, glass eller servietter)
 • Hjemmelaget vimpelrekke eller flaggbanner i farget papir

dekorasjoner til bord


Blomsterbukett i flaggets farger

En fin bukett med blomster er for mange selvskrevent som 17. mai pynt på festbordet og i butikkene bugner det av blomster i rødt, hvitt og blått, men selvplukkede blomster kan være vel så fint.

Er du så heldig at du bor i nærheten av en skog, kan du se at marken ofte er dekket av hvitveis på denne tiden av året. Hvitveis er for eksempel lekkert i kombinasjon med blåveis eller russeblåstjerne (scilla). Putt blomstene i en enkel blikkboks, eller finn frem en fin vase, og pynt med norske flagg.

brette servietter og lage bordkort

@creativefun4you

Personlige bordkort er alltid en fin detalj, la deg inspirere av festlige bordkort på sugerør. Et annet morsomt tips er å brette serviettene slik at de ligner finskjorter med flagg-tversoversløyfe eller slips.

Å lage norske flagg av Hamaperler er også fint til 17. mai og en super måte for å inkludere barna i pyntingen.

Perle flagg til 17. maiAlternativ til heliumballonger på 17. mai

Ballonger gjør enhver anledning litt mer festlig og heliumballonger har for mange barn lenge vært synonymt med 17. mai, men ballonger som kommer på avveie fører dessverre til mye forsøpling. Heliumballongene er nemlig laget av plast og plast er som kjent allerede et kjempeproblem i naturen vår.

Helium er i seg selv også problematisk, da det er en ikke-fornybar og begrenset ressurs. Mange steder har det derfor blitt lagt ned forbud mot å selge heliumballonger på 17. mai.

Dersom du allikevel ønsker å bruke ballonger som 17. mai pynt, finnes det biologisk nedbrytbare ballonger av naturgummi som du kan blåse opp selv. Like pent – men mye mer miljøvennlig!

Kaker og annen snacks til 17. mai

17. mai er dagen for bugnende frokostbord, pølser, deilige kaker og ti tusen iskremer (minst!). Er det en dag vi nordmenn liker å kose oss med mye god mat, så er det på nasjonaldagen.

Kransekake er en klassiker på kakebordet og den pyntes vanligvis med melis, smellbonboner og små norske flagg. Nasjonalfargene kan også gå igjen i den øvrige maten du serverer, for eksempel blåbær og jordbær i små skåler, og muffins i røde, hvite og blå former.

Eller hvorfor ikke lage fruktspyd i rødt, hvitt og blått, med jordbær, banan og store blåbær? Server gjerne med skåler fylte med varm, smeltet sjokolade, som gjestene kan dyppe frukten i.

En annen god dessertoppskrift, som passer spesielt godt til 17. mai, er panna cotta og gelé i glass. Sammen med rød og blå gelé, danner hvit panna cotta nemlig det norske flagget. Dette er en enkel oppskrift, men litt tidkrevende da du må passe på at hvert lag har stivnet helt før du heller på det neste. Resultatet blir imidlertid fantastisk flott!

Gele i norges fargerLeker og aktiviteter til 17. mai

Nasjonaldagsfeiringen blir ikke komplett uten 17.mai leker for barn. Tradisjonelle leker som potetløp, boksekast og sekkeløp er alltid stas for barna, spesielt dersom vi voksne slenger oss med.

Frem mot 17. mai kan det være lurt å ta vare på hermetikkbokser som du kan bruke til boksekast. For en ekstra fin touch kan du spraymale dem i en passende farge. Til denne leken trenger du også risposer eller erteposer, som du enkelt kan sy selv.

spraylakker hermetikkbokser til boksekast

 

Erteposene kan også brukes til å spille cornhole, eller maishull som det oversettes til på norsk. For å sette opp dette spillet trenger du en skråstilt plate med hull i, som deltagerne skal forsøke å treffe med en pose ris (opprinnelig ble det brukt tørkede maiskorn, derav navnet på spillet).

Hver spiller eller lag får utdelt fire poser. Den ene spilleren starter med å kaste en pose, deretter går turen til motstanderen. Dersom en pose lander på brettet får du ett poeng og treffer du i hullet får du tre poeng. Førstemann til 21 poeng har vunnet. Alle posene skal bli liggende der de lander til runden er ferdig (alle har kastet sine poser), det kan derfor hende at noen av posene som ligger på brettet allikevel havner i hullet. I slike tilfeller vil det også utdeles tre poeng.

En enklere variant av cornhole er rett og slett å finne frem noen bøtter som spillerne skal forsøke å treffe. Sett dem på ulik avstand og gi flest poeng til de som treffer bøtten som er lengst unna.

Andre klassiske 17. mai leker for barn er sekkeløp og potetløp. Til sekkeløpet trenger du noen striesekker (minst et par stykker) som deltagerne skal stige oppi. Strek opp start- og stopplinje i en passende distanse og så er det om å gjøre å hoppe over mållinjen først.

Potetløp går ut på at hver deltager får utdelt en spiseskje og en potet, deretter skal de løpe om kapp mens de balanserer poteten på skjeen. Dersom man mister poteten underveis, må den plasseres oppå skjeen igjen før man kan fortsette. Førstemann i mål vinner, men husk; det er ikke lov å støtte poteten med den andre hånden!

Andre fine forslag til 17. mai leker for barn:

 • Lek med såpebobler, oppskrift på hjemmelagede såpebobler finner du her.
 • Pilkast
 • Gå om kapp på stylter
 • Ringspill. Tips: om du ikke har et ringspill hjemme, kan du enkelt lage det ved å stille opp brusflasker fylte med vann. Ringene kan du lage av et robust tau, som du kutter i passe lengder og taper sammen med elektrikertape.
 • Fiskedam
 • Tautrekking
 • Gigant Mikado
 • Tipping. Fyll for eksempel en gjennomsiktig krukke med klinkekuler og la alle gjestene få skrive ned på en lapp hvor mange kuler de tror krukken inneholder.
 • Krokket
 • Boules
 • Spikerslag: Finn frem en planke, noen store spiker og en hammer. Hvem klarer å slå spikeren helt ned i planken på kortest mulig tid?
  Trenger du inspirasjon til 17. mai aktiviteter i barnehagen? Mange av lekene vi har nevnt over passer også fint for de aller minste barna, ellers er ansiktsmaling noe som alltid slår an. Dersom dere har sitteplasser med bord, kan dere også sette frem ark og fargeblyanter slik at barna kan fargelegge sine egne norske flagg.

Gratis nedlastbar diplom

Alle som deltar i lekene på 17. mai fortjener et flott diplom! Derfor har vi i Askeladden Navnelapper spesiallaget et fargerikt diplom som du kan laste ned og dele ut til alle som har gitt en innsats i årets 17. mai leker. Trykk her for å laste ned vår flotte diplom helt gratis. Hipp, hipp hurra!

fargerike bunader og 17.mai

Siste innlegg fra bloggen