Barnehageklær: hva bør barnet ha av skiftetøy i barnehagen?
Mye må på plass i forbindelse med barnehagestart og noe av det aller viktigste er å finne ut hva barnet ditt bør ha av skiftetøy i barnehagen. God orden i skiftetøyet sørger nemlig ikke bare for at barnet ditt alltid er varmt og tørt, du forenkler også hverdagen for de barnehageansatte.
Fysisk utfoldelse er avgjørende for barns utvikling og noe alle barnehager er opptatt av å legge til rette for. Det innebærer å la barna få klatre i lekestativene, hoppe i vannpytter og bake sølekaker i sandkassa. Lykkelige barn er høyt og lavt, uansett vær og vind, men dette betyr selvsagt også at det vil gå hardt ut over de klærne barna har på seg i barnehagen. Å ha nok skiftetøy, fra innerst til ytterst, er derfor helt essensielt.
La ullundertøy være en del av skiftetøyet
En del av skiftetøyet i barnehagen endres i henhold til de ulike sesongene, men noen plagg, som undertøy, bukse, genser og sokker, bør ligge på barnets plass året rundt.
Mange foreldre sverger til ullundertøy og det gjelder ikke bare i vinterhalvåret. Ull har nemlig den egenskapen at den er varmeregulerende, noe som gjør at den holder deg varm om vinteren og oppleves sval på mildere dager.
Ull absorberer også fukt, og varmer selv i våt tilstand. Ullsokker kan derfor være en spesielt god investering om du vil være sikker på at barnet ditt holder seg varm på føttene i gummistøvlene.
For barn som ikke tåler ull nær kroppen, for eksempel på grunn av sensitiv hud eller atopisk eksem, kan ullplagg med bambus innerst være et godt alternativ. Bambus er et materiale som føles silkemykt mot huden og som ikke fremprovoserer kløe, slik fibrene i ull kan gjøre. Selv om bambusmaterialet kanskje ikke er like varmt som ren ull, har det mange av de samme egenskapene da det både er antiseptisk, temperaturregulerende og fukttransporterende.
Det anbefales ofte å bruke ullundertøy under barnas regntøy. Regntøy er nemlig veldig tett og kan oppleves klamt. Dersom du har ulltøy under regntøyet, vil ullen trekke til seg vanndampen slik at huden ikke blir klam.
Ull kan med fordel også brukes som mellomlag. Hvis vann trekker gjennom parkdressen stopper ullen vannet i å trenge seg videre inn mot kroppen, slik at barnet ikke blir kaldt.
Invester i en slitesterk parkdress som holder barnet varmt
Et av de viktigste plaggene i barnehagen er kanskje parkdressen. Kvaliteten på parkdresser varierer imidlertid veldig og det er ikke alltid sammenheng mellom pris og kvalitet. Derfor kan det være lurt å sjekke ulike tester av parkdresser eller spørre de barnehageansatte om råd.
Det finnes egne parkdresser for vår/høst og vinter, mens andre dresser har fôr som kan tas ut slik at barnet kan bruke den samme dressen året rundt.
Det kan være lurt å finne en parkdress som har ekstra beskyttelse på de områdene som får aller mest slitasje, som i baken og på knærne. Ellers bør parkdressen helst være vanntett, ha pusteevne, tåle slitasje og være såpass myk at den er behagelig for barnet å bevege seg i. Den bør heller ikke være for liten, slik at den strammer når barnet sitter.
Å ha to parkdresser, to par vintersko og dobbelt opp av andre plagg som ligger i det høyere prissjiktet, kan fort gjøre et realt innhugg i budsjettet. Løsningen for mange foreldre er derfor å kjøpe second hand eller bruke arvede klær.
Noen velger også å ha noen «hovedklær» i høy kvalitet som brukes i det daglige og så ha et backup skift som kun brukes i det hovedklærne er til vask.
Har du for eksempel en godt brukt parkdress fra et eldre barn, er det kanskje ikke dette du ønsker at minstemann skal bruke til daglig i barnehagen. Dressen kan allikevel være mer enn god nok for krisesituasjoner i barnehagen eller mens du venter på å få vasket og tørket hovedklærne.
Mange typer regntøy
Tilbudet av regntøy er stort og det kan være lett å gå seg vill i jakten på det perfekte regntøy-settet. Også her kan det være lurt å se på nylige tester og rådføre deg med ansatte i barnehagen eller andre foreldre.
Regntøy kommer ofte i to deler, med bukse og jakke separat. Noen av settene har en tykk, stivere kvalitet, mens andre er mer myke og kanskje i noen tilfeller også mindre slitesterke. Fordelen med tynnere regntøy er imidlertid at barnet får mer bevegelsesfrihet.
Strikk nederst på regnbuksa er et must, da den hindrer buksa i å trekke opp og at det kommer vann ned i støvlene. Disse strikkene har riktignok en tendens til å bli hyppig slitt, så det kan være lurt å med jevne mellomrom sjekke tilstanden på barnas regntøy i barnehagen.
Gjørmete regndresser er ikke et uvanlig syn i barnehagen, da få ting er så morsomt som å bade i sølepytter. Dersom du ikke har to sett med regntøy, bør du derfor være forberedt på at det kan bli hyppige klesvask.
Husk å merke skiftetøyet med navnelapper
I en barnehageavdeling med kanskje 20 unger, sier det seg selv at det for de barnehageansatte er komplett umulig å holde styr på hvilke plagg som tilhører hvem. Spesielt fordi det er mye skiftetøy og gjerne flere like plagg. Som forelder er det derfor viktig at du sørger for at skiftetøyet er tydelig merket med barnets navn.
Hos Askeladden Navnelapper kan du kjøpe selvklebende og strykefrie navnelapper til alle barnas klær, alt fra de minste sokkene til gummistøvlene. Våre navnelapper er dessuten ekstra slitesterke og tåler 60 grader i vaskemaskin og bruk av tørketrommel. Navnelappene takler hard bruk og mange vask, selv på det skiftetøyet som må gjennom flest runder i vaskemaskinen.
For barnas hjemmestrikkede klær, som ullsokker, luer og halser, har vi også påstrykbare navnelapper som sitter godt. Alle våre navnelapper kan designes med motiv, bakgrunn og tekst etter eget ønske.
Oppbevar skiftetøyet på en smart måte
Egne tøyposer til oppbevaring av skiftetøy kan være en smart investering, spesielt i barnehager med begrenset plass. Ved å pakke skiftetøyet i en egen bag eller tøypose, letter du jobben for de barnehageansatte. Du slipper også at klærne flyter rundt på barnets garderobeplass eller at ekstra sokker og andre småplagg bare blir borte.
Det kan være lurt å dele skiftetøyet inn i to poser; en pose for uteklær og en for de andre klærne. På samme måte som du merker barnets klær med navnelapper, bør du også merke tøyposen med barnets navn.
Husk å med jevne mellomrom gå gjennom hva som finnes av skiftetøy i barnehagen. Ha gjerne en ferdig liste over hva du til enhver tid bør ha liggende i barnehagen, slik at du kan krysse av det som mangler. Barn vokser fort, så pass også på at alt av ekstra klær og sko har riktig størrelse. Å gå gjennom barnas skiftetøy noen få ganger i uka er en liten jobb for deg, men vil gjøre en stor forskjell for de ansatte i barnehagen.
Smart å ha to sett med skiftetøy
Trenger du så dobbelt opp av alt? Svaret på dette er nei, men mange foreldre velger allikevel å ha to sett av alle plagg i barnehagen.
Det kan for eksempel være perioder hvor barnet har større behov for flere klesskift. Som i forbindelse med pottetrening, men også barn som har vært bleiefrie en stund kan fortsatt ha små uhell.
Mange barnehager har ekstra klær liggende for situasjoner hvor barnet ikke har nok skiftetøy med seg, men igjen handler det om å gjøre hverdagen for de barnehageansatte så enkel som mulig. En smidig og god dag på jobben vil gi dem mer overskudd til å ta vare på barnet ditt på best mulig måte.
Hva trenger du så av skiftetøy i barnehagen?
Her er en oversikt over hva det kan være lurt å ha, fordelt over de ulike sesongene.
Skiftetøy for hele året:
- Truser eller babybodyer, 2 stykk
- Bukser, 2 stykk
- Gensere, 2 stykk
- 2 par sokker
- T-skjorter, 2 stykk
- Tøfler
Skiftetøy for vinterhalvåret:
- 2 stillongser eller strømpebukser
- 2 par ullsokker
- 1 varm genser, gjerne i ull eller fleece
- 1 ekstra lue
- Vinterdress
- Hals
- 1 par ekstra votter
- Varme vintersko
Skiftetøy for sommeren:
- Shorts eller kjole
- Solhatt eller caps
- Sandaler
- Joggesko
Skiftetøy for vår og høst:
- Vann- og vindavstøtende parkdress
- 1 par ekstra regnvotter
- Regntøy
- Regnvotter
- 1 tynn ekstra lue
- Tynne hansker eller votter
- Gummistøvler, gjerne med fôr
Siste innlegg fra bloggen
Hva trengs til skolestart?
Første skoledag er like spennende hvert år for både barn og for foreldrene. Hvordan blir det? Hva trenger man? Hva skal man ha på seg? Skolestart fester seg som barndomsminner for mange, og det er utvilsomt en dag med store forventninger.
Dette trenger du til barnehagestart
Barnehagestart innebærer en stor forandring i barnets liv og som foreldre ønsker vi å gjøre overgangen så enkel så mulig. Her er en oversikt over hva barnet trenger til barnehagestart.
Hjemmelaget is: 6 deilige oppskrifter
Lyst til å lage din egen iskrem? Her er våre beste tips for et vellykket resultat + 6 deilige oppskrifter.