Hopp til innhold
HjemBloggHjemmelaget is: 6 deilige oppskrifter

Hjemmelaget is: 6 deilige oppskrifter

Hjemmelaget is og iskrem for barn og voksen
«Livet er bedre med iskrem» hevdes det, og vi kan ikke annet enn å si oss enige. For få ting smaker vel bedre enn en avkjølende iskrem i sommervarmen, eller en sval og søt iskremdessert for å runde av et godt måltid. Og det beste av alt: den aller deiligste iskremen kan du enkelt lage selv! Her får du inspirasjon til neste gang de skal lage hjemmelaget is.

Men er det egentlig verdt å bruke tid og energi på å lage egen hjemmelaget is, med tanke på at butikkene er stappfulle av iskremer i alle varianter? Ja, så absolutt spør du oss! Hjemmelaget is er både sunnere og den smaker etter vår mening mye bedre. I tillegg kan du tilsette akkurat de smakene du liker best og tilpasse med tanke på eventuelle allergier. For å få laktosefri is kan du enkelt bytte vanlig melk og fløte med laktosefrie alternativer.

Tips: Har du noen egg eller en skvett fløte du gjerne skulle ha brukt opp? Bruk restene dine når du lager iskremen, slik bidrar du både til mindre matsvinn og gjør iskremen enda mer kostnadseffektiv. Overmoden frukt, som for eksempel bananer, er perfekte i hjemmelaget iskrem da de gir en ekstra søt og god smak.

Hvorfor hjemmelaget iskrem er sunnere

Du lurer kanskje på hvorfor hjemmelaget is er sunnere enn iskremen du får kjøpt i butikken. Årsaken er enkel; når du lager iskremen selv trenger du ikke alle tilsetningsstoffene iskremprodusentene putter i iskremen for å forlenge holdbarheten.
Butikkjøpt is inneholder dessuten en god del sukker og fett, selv også frozen yoghurt og andre varianter som ofte markedsføres som sunnere. Når du lager iskremen din selv står du fritt til å bruke sunnere ingredienser, for eksempel frukt som er naturlig søtet.

Hva trenger jeg for å lage hjemmelaget iskrem?

Iskremmaskiner er selvfølgelig kjekke å ha. Alt du behøver å gjøre er å putte alle ingrediensene i maskinen, trykke på en knapp og vips så har du deilig hjemmelaget is en knapp halvtime senere. Men iskremmaskiner er som kjent ikke billige, og selv om de er praktiske, blir en slik maskin kanskje ikke brukt ofte nok til at du ønsker at den skal ta opp verdifull plass i kjøkkenskapet ditt.

Da er det godt å vite at det er fullt mulig å lage deilig iskrem uten en kjøkkenmaskin dedikert kun til dette formålet. Du kommer nemlig langt med en helt vanlig visp eller en god stavmikser. Ja du kan til og med lage iskrem uten noe å piske med i det hele tatt! Les mer om denne morsomme måten å lage iskrem på lengre ned.

Hjemmelaget is og iskrem for barn og voksen
Hvor lenge skal hjemmelaget iskrem fryse?

Dette er et spørsmål det ikke går an å gi et helt nøyaktig svar på, da det avhenger av flere faktorer, men regn med at det kan ta et sted mellom fire til seks timer.

Hvor lang tid isen trenger på å få den riktige konsistensen, avhenger blant annet av hvilken type fryser du har. Det kan være stor forskjell på om du har en frittstående dypfryser eller en mindre fryser integrert i kjøleskapet ditt.

Størrelsen på formen som du fryser isen din i, spiller også en rolle. Større beholdere som tomme iskrembokser og brødformer fungerer supert når du vil lage større desserter, men regn med at isen må stå i minst fem timer – og gjerne over natten. Små hjemmelagede ispinner i ispinneformer vil som regel være klare på cirka tre timer.

Slik unngår du iskrystaller i iskremen

Hjemmelaget iskrem er lett å lage, men når du lager større desserter bør du være oppmerksom på viktigheten ved å røre. For best resultat bør du ta isen ut av fryseren med cirka en halvtimes mellomrom, og røre godt før du setter den tilbake i fryseren. Dette gjør du helt til du ser at isen er ferdig fryst.

Ved å være nøye med røringen unngår du nemlig at det danner seg iskrystaller i isen. Litt iskrystaller i den hjemmelagde iskremen er ikke krise, de er litt harde og smaker bare vann. Men om det blir for mange iskrystaller, kan selve iskremen bli seig.

Hjemmelaget iskrem – serveringstips

Iskrem er godt i seg selv, men med litt spennende topping blir den enda bedre! Iskrem passer godt med frukt og bær i alle varianter, samt klassikere som sjokolade- og krokansaus. Men hvorfor ikke prøve noe helt nytt, som for eksempel sprøstekt bacon? Det høres kanskje ut som et merkelig forslag, men mange elsker denne kombinasjonen av søt is og salt bacon.
Alt du behøver å gjøre, er å skjære bacon i små terninger og steke dem med smør til de er sprøe. Legg baconet deretter over på en tallerken med kjøkkenpapir, slik at fettet får renne av. Kutt det så i enda mindre biter, slik at det blir som et fint strøssel.
Andre spennende toppinger det er verdt å prøve er oppvarmet peanøttsmør, grovhakket Daim, karamelliserte nøtter, potetgull i små biter, hakkede hasselnøtter, hakket Tyrkisk Peber eller smågodt i ulike varianter.

 

Hjemmelaget is og iskrem for barn og voksen
Hjemmelaget is uten iskremmaskin

Imponer juleselskapet med skikkelig digg pepperkakeis, eller server hjemmelaget jordbæris i kjeks i bursdagsselskapet. Denne oppskriften er superdigg og veldig enkel!

Ingredienser:
1 boks søtet kondensert melk
5 dl fløte
1 stk vaniljestang eller noen dråper vaniljeessens (smak deg frem)

Slik gjør du:

 1. Pisk fløte og vaniljen til myk krem (den skal ikke være stivpisket). Vend inn den kondenserte melken.
 2. Nå kan du tilsette den smaken du ønsker. Dette kan for eksempel være Smash, Non-Stop eller andre sjokoladebiter, smeltet sjokolade, karamellsaus, knuste pepperkaker, hjemmelaget bringebær- eller jordbærcoulis. Du kan også bruke bringebær- eller jordbærsyltetøy. Bare fantasien setter en stopper!

Hjemmelaget yoghurtis med smak av melon

Denne iskremen er enkel å lage og er et godt alternativ til de som ønsker litt færre kalorier.

Ingredienser:
2 stk eggeplomme
60 gram sukker
400 gram yoghurt med melon eller pasjonsfrukt
1 dl kvarg med vanilje (for eksempel Kesam med vanilje)

Slik gjør du:

 1. Visp eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Bruk gjerne en håndmikser eller kjøkkenmaskin. Rør inn yoghurt og kvarg.
 2. Hell isblandingen over i en bolle (helst av metall, da kulden transporteres raskest) og dekk overflaten med plast.
 3. Sett bollen i fryseren i cirka to timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger før isen fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

 

Hjemmelaget iskrem i pose

Dette er et morsomt eksperiment som du gjerne kan teste sammen med barna. Alt dere trenger er to plastikkposer, gjerne med ziplock slik at de er enkle å åpne og få helt tette.

Ingredienser:
1 dl melk
1 dl fløte
2–3 ss sukker
2 ss bær eller syltetøy
Isbiter
1 dl salt

Slik gjør du:

 1. I den ene posen blander du melk, fløte, sukker og bær. Press ut all overflødig luft og lukk posen, sørg for at den er helt tett.
 2. I den andre posen putter du salt og isbiter, og så legger du posen med iskremblandingen oppi posen med salt og is.
 3. Rist kraftig, i cirka 5-10 minutter, til iskremen har stivnet.

Det er kombinasjonen av isbiter og salt som er det magiske med dette eksperimentet. Saltet får nemlig isbitene til å tine raskt, og smelteprosessen trenger energi som den henter fra iskremblandingen i den indre posen. Når varmeenergien absorberes, blir iskremblandingen kjempekald på rekordtid.

NB! Vær oppmerksom på at iskremen blir veldig kald, så det kan være lurt å håndtere posen med et kjøkkenhåndkle.

Hjemmelaget is og iskrem for barn og voksen

Hjemmelaget sjokoladeis

Lyst på en ekstra god dessert? Denne nydelige iskremen kan gjøres litt sunnere ved at du bruker mørk sjokolade.

Ingredienser:
150 g kokesjokolade
3 dl kremfløte
4 ss sukker
4 stk. eggeplomme

Slik gjør du:

 1. Finhakk kokesjokolade og ha den i en skål. Kok opp litt av fløten sammen med sukker. Rør til sukkeret løser seg opp. Hell blandingen over sjokoladen. La stå et par minutter og rør deretter blandingen glatt med en slikkepott.
 2. Visp inn én og én eggeplomme i sjokoladeblandingen.
 3. Stivpisk kremfløte og vend kremen inn i blandingen. Hell alt i en passe stor form og dekk med plastfolie. Plasser i fryseren i minst 6 timer.
 4. La isen bli temperert og myk i kjøleskapet i cirka 20 minutter før du serverer den. Server gjerne isen i iskjeks med litt revet sjokolade eller sjokoladesaus på toppen.

Hjemmelaget is og iskrem for barn og voksen

Hjemmelaget jordbæris uten melk

Denne iskremen er lett å lage og er et supert alternativ til de som ikke tåler melk. Om du ønsker laktosefri is, kan du velge laktosefri kremfløte.

Ingredienser:
2,5 dl fløteerstatning
50 g sukker
100 g jordbær friske eller halvfrosne

Slik gjør du:

 1. Visp fløteerstatningen og sukker til krem. Mos jordbærene lett med en stavmikser eller gaffel. Vend jordbær inn i kremen.
 2. Hell kremen i en tett boks med lokk og sett i fryseboksen. Rør i isen med en slikkepott hver time de første fire timene. Isen vil minne om soft-is etter tre-fire timer i fryseren.

 

Hjemmelaget sukkerfri is med sjokolade

Lyst på en god sukkerfri iskrem? Dette er en fantastisk god iskrem med Sukrin, som er et naturlig søtstoff.

Ingredienser:
3 eggeplommer
3 ss Sukrin Gold
3 dl fløte
2 ss kakaopulver
1 ts vaniljepulver
En liten klype salt

Slik gjør du:

 1. Pisk eggeplommer og Sukrin Gold til en tykk masse og sett til side.
 2. Pisk sammen fløte, kakaopulver, vaniljepulver og salt i en egen bolle. Rør de to blandingene forsiktig sammen, og hell over i en boks eller form med lokk. Ta lokket på før du setter den i fryseren.
 3. Isen er klar etter cirka fire timer – husk på å røre gjennom den én gang i timen mens den fryses ned.

Hvis isen er blitt helt gjennomfrosset bør du ta den ut av fryseren og la den stå minst en time i kjøleskap før du serverer den.

Besøk hjemmesiden vår og få inspirasjon til andre gode oppskrifter som passer perfekt å lage med barn!

Siste innlegg fra bloggen