Hopp til innhold
HjemBloggHacks for travle foreldre – Våre 5 beste mattips

Hacks for travle foreldre – Våre 5 beste mattips

Barn som pakker matboks i sekk hjemme på kjøkkenet

I en småbarnsfamilie er det mye som skjer og mye som skal gjøres. Matlaging, matpakker og planlegging av middager er for mange en kilde til stress, enten det er fordi tiden er knapp eller energien lav. Her får du fem smarte, overkommelige mattips som kan gjøre hverdagen litt enklere. Ikke perfekt, bare litt mindre kaotisk.

Hack 1: Spar tid med ferdigkuttede grønnsaker

Noen dager må middagen bare på bordet – fort. Da hjelper det å ligge litt i forkant. Et enkelt grep er å kutte opp ekstra grønnsaker når du først er i gang og fryse dem ned i porsjoner. Det sparer både tid og oppvask på travle dager.

Eller bruk en av de mest undervurderte snarveiene: ferdigkuttede grønnsaksblandinger fra frysedisken. De er både næringsrike og superpraktiske, og funker rett fra posen i alt fra wok og pastasauser til supper og gryteretter. Enkelt og effektivt.

Frokosten kan også forberedes på forhånd. Lag kjøleskapsgrøt, wraps eller smoothieposer til flere dager av gangen. Noen foreldre sverger til å fryse ned hjemmelaget babygrøt i store isbitformer – da er det bare å varme én porsjon i mikroen mens du ordner med noe annet. Eller bare setter deg ned i to minutter og puster. Det også har verdi.

Lag gjerne ekstra store porsjoner av middager og frys ned i porsjonspakker. Da har du alltid noe klart når ettermiddagen sklir ut, og det gjør den jo innimellom. Og husk at det ikke er noe krise å ty til ferdigmat av og til. En frossenpizza kan like gjerne bli starten på en koselig spillkveld som en nødløsning. Noen ganger er det nettopp slike små pauser som gjør hverdagen bedre.

Last ned oppskrift på kjøleskapsgrøt her.

Frokostgrøt med friske bær servert i glassbokser

Hack 2: Restemat blir festmat

Vi har alle opplevd det: matbokser med rester som sakte forsvinner inn i kjøleskapets dyp og aldri blir sett igjen. Gi restene et system. Skriv dato og innhold på en bit frysetape og sett dem på én fast hylle i kjøleskapet eller en dedikert skuff i fryseren, så blir det lettere å bruke dem.

Gi restene nytt liv på en fast ukedag. Kall det «tapastorsdag» og server ulike småretter i skåler, gjerne med brød, pesto eller annet enkelt tilbehør. Det blir både hyggelig og effektiv bruk av maten dere allerede har.

Middagsrester i matboks

 

Hack 3: Ukesmeny med rom for restemat

Å lage ukesmeny høres kanskje litt ambisiøst ut, men det trenger ikke være komplisert. Tvert imot kan det være en skikkelig stressdemper. Start med å sette deg ned med kalenderen og se hvilke dager dere har god tid, og hvilke som er mer hektiske. Planlegg enkle eller ferdige løsninger på travle dager, og legg inn favorittmiddagene deres når det er mer ro i huset.

Et raskt Google-søk på middagsplanlegger gir deg mange gode sider og apper som hjelper deg å sette opp ukeplan og handleliste. Våre favoritter er Oda og MatPrat,  men det finnes mange flere som er gratis og enkle i bruk.

For å gjøre middagsplanleggingen mer forutsigbar kan du innføre flere temadager slik som «tacofredag» og «tapastorsdag». Her er vårt forslag:

  • Pastamandag – perfekt start på uka med noe enkelt og godt
  • Fisketirsdag – en god påminnelse om å få inn fisk i kostholdet
  • One-pot-onsdag – alt i én gryte = mindre oppvask og rask middag
  • Tapastorsdag – bruk opp rester og gjør det til koselige småretter
  • Favorittfredag – behold favoritten, taco, men veksle inn pizza annenhver uke
  • Koselørdag – lag noe gøy sammen, prøv en ny oppskrift eller bak noe godt
  • Grytesøndag – lag en stor porsjon i helgen til ekstra hektiske dager neste uke

Skriv ned planen for uken og spar den, så har du flere varianter å rullere mellom. Det gir forutsigbarhet, variasjon og mindre matkast, og gjør det enklere å få til gode måltider i en travel hverdag.

Person som kutter opp grønnsaker på kjøkkenbenken

Hack 4: Smarte matpakker – uten stress

Matpakker er sjelden dagens høydepunkt, men med noen enkle grep kan de bli mye mindre stressende. Lag dem kvelden før, og la barnet være med og bestemme innholdet – da er sjansen større for at matpakken blir spist. Trenger du litt inspirasjon til matpakken kan du ta en titt her.

Skjær opp frukt og grønt og legg i små bokser med tett lokk og noen dråper sitronsaft. Bruk gjerne frosne brødskiver, muffins eller horn, da tiner de i matboksen og holder samtidig innholdet kaldt.

Og for å unngå at matbokser, flasker og bokser havner i glemmekassa: merk dem! Våre navnelapper sitter godt, tåler oppvaskmaskin og gjør det lett å kjenne igjen barnets ting.

Hack 5: Lag et lite nød-kit for hektiske øyeblikk

Når du står der på vei herfra til derfra og alle er sultne, da er det fint å vite at du har et lite nød-kit i bilen. Et enkelt nød-kit med en juiceboks, litt knekkebrød, rosiner, nøtter eller kjeks kan være akkurat det som redder situasjonen. Ikke nødvendigvis et fullverdig måltid, men nok til å dempe sult og unngå små (eller store) kriser.

Det kan også være lurt å inkludere våtservietter, et ekstra skift, en bleie og et lite ark med navnelapper. Det er nemlig når det passer aller dårligst at du plutselig oppdager at den nye genseren eller drikkeflasken mangler navn. Med en klistrelapp for hånden slipper du å lete i gjenglemtkassa senere.

Små grep, store forskjeller. Det handler ikke om å være perfekt, men om å gjøre hverdagen litt lettere – for deg og for resten av familien.

Navnelapper på matbokser og store navnelapper med jordbærmotiv

 

 

 

 

Siste innlegg fra bloggen

Til bloggen