Gratis strikkeoppskrift for nybegynnere: Pannebånd til barna
På jakt etter en gratis strikkeoppskrift for barn? Strikking ble nok tidligere mest forbundet med bestemødre og gamle tanter, men de siste årene har dette endret seg totalt. I dag er strikking en populær hobby som går på tvers av kjønn og alder.
Strikking er i seg selv en avslappende aktivitet, men det er også en perfekt fritidssyssel for alle oss som liker å ha noe å fikle med mens vi ser på tv eller hører på radio. Som en bonus får man kjempefine produkter man enten kan bruke selv eller gi bort til andre. En annen fordel med strikking er at du kan ta med deg strikketøyet ditt over alt, noe folk med strikkedilla ofte gjør og gjerne på de aller merkeligste steder!
Gjennom sosiale medier, som Instagram og Facebook, kan du treffe andre strikkeinteresserte og la deg inspirere til nye kreasjoner. Den norske strikkedesigneren Scandiknit har de to siste årene designet sine egne strikkeoppskrifter, som hun deler med andre ivrige strikkere gjennom nettsiden sin.
Hennes beste tips til nybegynnere er å starte med små og enkle plagg, som for eksempel luer, halser eller pannebånd.
– På den måten får man strikkingen litt inn i fingrene og man ser resultater veldig raskt, kontra det å starte med en genser i voksenstørrelse. Jeg synes også at mestringsfølelsen man får gjennom å strikke ferdig et prosjekt kan være motiverende til å fortsette. Etter et lite plagg eller to, kan man fint gå over til det man skulle ønske. Man lærer fort på veien, sier hun.
Lær strikketeknikker på nettet
Å strikke etter en oppskrift kan i begynnelsen virke litt komplisert, men det er lettere enn du tror. Noen vanlige forkortelser er: vr = vrangmaske, r = rettmaske, omg = en omgang på rundpinnene.
Etter hvert vil du lære deg strikkespråket og kan ta fatt på mer avanserte prosjekter. Dersom du skulle stå fast finnes det mye hjelp å få. Kjenner du ingen som strikker kan du for eksempel spørre om hjelp i garnforretninger eller ta direkte kontakt med designeren, dersom du har mulighet til det. De fleste strikkeentusiaster hjelper gladelig til for at andre skal få ta del i denne fine hobbyen.
YouTube er en gullgruve for alle som ønsker å lære seg, eller som vil bli bedre til å strikke. Her finnes det utallige videoer som viser deg alt fra grunnleggende strikketeknikker, som hvordan du skal legge opp masker, til mer kompliserte mønstre og triks om hvordan du kan lære deg å strikke raskere.
Fin strikkeinspirasjon til nybegynnere
Vil du lære deg å strikke, men trenger inspirasjon til hva du skal strikke? På nettet florerer det av fin inspirasjon til strikkeprosjekter. Strikkeplagg som luer, sjal og skjerf i fine farger, gjerne i myk og varm ull, er fine prosjekter for nybegynneren.
Balaclava, en slags moderne versjon av finlandshetter, har vært en stor hit blant strikkere i sosiale medier det siste året. Dette er en lue som ser ut som en hette og som kan brukes under skihjelmen i skibakken, eller bare slik den er. Å strikke balaclava er et fint strikkeprosjekt som passer for den litt mer viderekommende.
Ivrige nybegynnere kan etter hvert gå tom for ideer til hva de skal strikke, det er jo begrenset hvor mange hjemmestrikkede pannebånd eller luer en familie trenger. Heldigvis er strikkede gaver midt i blinken for alle som liker å gi bort mer personlige jule- og bursdagsgaver. Tips til strikkede gaver som alltid vil bli tatt godt imot, er pannebånd, raggsokker, grytekluter, vaskekluter, håndkle, sitteunderlag og votter.
Strikkegleden kom raskt
Som med alt nytt man skal lære seg, kan det gå litt trått med strikkingen i starten. Ikke la deg demotivere av masker som løsner eller at du plutselig oppdager en feil flere runder tilbake, idet du finner strikkegleden vil ferdighetene dine raskt bedre seg.
Strikkeren Scandiknit er i seg selv et bevis på dette, da hun forteller at det bare er fire år siden hun først lærte seg å strikke.
Inspirasjonen til å lage sine egne strikkedesign kom da stedatteren hennes på tre år ønsket seg en rosa genser med bilde av hunden deres på. Da hun ikke fant et passende mønster på dette, bestemte hun seg for å prøve seg frem og lage sitt eget. Etter at hun la ut bilde av genseren på Facebook, fikk hun raskt forespørsel om mønsteret var til salgs.
– Etter dette har det bare ballet på seg og kreativiteten har blomstret. Nå kommer idéene fortere enn jeg klarer å strikke. Noen av mønstrene er laget sammen med venninner og noen alene. At jeg ikke har strikket så lenge tror jeg kan være en fordel i designverdenen, da jeg tror det kan bidra til å gjøre strikkeoppskriftene nybegynnervennlige, sier hun.
Hvordan merke hjemmestrikk?
Etter å ha brukt flere timer på å strikke et fint plagg, er det ekstra surt dersom det skulle bli borte. Husk derfor å merke de strikkede plaggene dine med navnelapper. Den beste måten å feste navnelapper på, er å sette dem i vaskelappen i plaggene. Men fordi dette ikke er mulig på hjemmestrikkede plagg, er strykelappene fra Askeladden Navnelapper et fullgodt alternativ.
Dette er navnelapper som kan strykes direkte på plagget ved hjelp av et strykejern. Våre strykelapper sitter som støpt på alle plagg laget av ull og bomull, og passer derfor kjempefint på dine hjemmestrikkede plagg. Husk, ulike garntyper tåler ulike temperaturer, det kan derfor være lurt å teste å stryke fast en strykelapp på en prøvelapp av ditt garn. Vi anbefaler også å bruke et bomullsbånd som du stryker navnelappen på for så og sy fast båndet i plagget. Hvis du bruker bomullsbånd, kan du også få bort lappen igjen om du ønsker det.
Strykelappene kan i likhet med våre andre navnelapper designes etter eget ønske, med ulike farger og motiver. Nå har vi også fått fine strikkemotiv i nettbutikken. Ta en titt – kanskje du finner en ny favoritt.
Tre strikketips for nybegynnere
1. Ikke vær redd for å gjøre feil. I starten kommer du nok til å gjøre en del nybegynnerfeil, men dette er bare god læring. Rekk opp igjen maskene frem til feilen og start på nytt. Dersom du er misfornøyd med plagg du har strikket ferdig, er det bedre å rekke opp igjen enn å bare la plagget ligge. Husk at du kan bruke garnet på nytt i ditt neste strikkeprosjekt.
2. Velg gjerne et rimelig garn i begynnelsen. Selv om det kan være vanskelig å ikke la seg friste av alle de fine garntypene som finnes i butikkene, kan det i starten være lurt å ikke legge så alt for store summer på å kjøpe dyrt garn. Realiteten er at de første prosjektene dine nok ikke er «verdt» de aller dyreste garnene. Etter hvert som ferdighetene dine bedrer seg og du tar fatt på større prosjekter, kan det riktignok lønne seg å kjøpe dyrere garn fordi kvaliteten ofte følger prisen.
3. Velg strikkeprosjekter hvor du kan utvikle deg. Se etter strikkeoppskrifter som innfører en eller to nye utfordringer, slik at du stadig forbedrer ferdighetene dine. Men pass på at du ikke velger et mønster som er alt for komplisert, det kan fort få motsatt effekt ved at du blir frustrert og ikke klarer å strikke ferdig prosjektet ditt. Før du starter på et større prosjekt med strikketeknikker du ikke kjenner fra før, kan det være lurt å teststrikke disse før du setter i gang. Finn frem det rimelige garnet du brukte i starten og strikk noen runder med den nye metoden slik at du mestrer det og forhåpentligvis unngår større feil senere.
Gratis strikkeoppskrift på pannebånd
Har du lyst til å komme i gang med strikking? Dette pannebåndet er en fin og enkel gratis strikkeoppskrift for nybegynnere, designet av Scandiknit.
Last ned gratis strikkeoppskrift på pannebånd her.
Denne oppskriften strikkes i nokså tykt garn og tykke pinner, som gjør at plagget går raskt å ferdigstille. Strikkeoppskriften kommer i to varianter; du kan velge om du vil strikke pannebåndet med vrangbord eller strikketeknikken som kalles falske fletter. Vrangbord er den enkleste versjonen, da denne kun inneholder rett, vrang, opplegg og felling, som er de fire grunnleggende stegene du trenger for å kunne strikke et plagg.
Du kan selv velge om du vil pynte pannebåndet med et navn eller ord. Bokstavene syr du på i etterkant med en dekorativ teknikk som heter maskesting. Dette er en måte å brodere på som kanskje er ukjent for mange, men som er veldig lett å lære med vår bildeforklaring som følger med strikkeoppskriften på pannebåndet.
Du behøver selvsagt ikke bare brodere bokstaver, her er det bare å slippe kreativiteten løs. Du kan for eksempel brodere blomster, fotballer, hjerter, logoer, dyr eller andre ting barnet interesserer seg for.
Scandiknit har mange superfine strikkeoppskrifter for barn. Sjekk dem ut her.
Siste innlegg fra bloggen
48 morsomme rampestreker med Rampenissen: En adventstradisjon for hele familien
Rampenissen er klar for nye rampestreker! Her får du 48 tips til små sprell dere kan stelle i stand for barna i førjulstiden.
Halloween: Slik arrangerer du årets (u)hyggeligste fest!
Gale professorer, skrekkfilmer og muffins med ekle meitemarker. Her er tipsene du trenger for å arrangere en skummel halloweenfest for barn.
De beste tipsene til en stressfri og morsom barnebursdag
Du behøver ikke bruke en formue på festartikler eller timevis på kjøkkenet for å lage en vellykket bursdagsfest. Her er de beste tipsene til en stressfri og ikke minst morsom barnebursdag.