Hopp til innhold
HjemBlogg8 velsmakende oppskrifter på smoothie

8 velsmakende oppskrifter på smoothie

Sunne smoothie oppskrifter til barn og voksne

Det er ikke rart at smoothies har blitt så populære de siste årene. De er raske å lage, svært næringsrike og ikke minst veldig smakfulle. Her er tips til hvordan du kan lage en velbalansert smoothie + åtte av våre beste smoothie oppskrifter!

Smoothies har den sjeldne egenskapen at de er minst like populære hos treningsfantaster som hos smårollinger. Fordi de er så kjappe å lage, er de også perfekte for travle mennesker som vil sørge for at de får i seg alle næringsstoffene de behøver.

Barn elsker dem gjerne fordi de minner litt om andre forfriskende drikker som milkshake og juice, men hva er egentlig forskjellen?

En smoothie er en tyktflytende frukt- eller grønnsaksdrikk som skal serveres kald. Den består vanligvis av tre komponenter: en base av væske, frukt/grønnsaker og is. Men du kan også tilsette nøtter, frø, grønnsaker, frosne bær, yoghurt, melk og andre meieriprodukter. Alt blandes sammen med en hurtigmikser eller en matprosessor til den får den riktige, litt kremaktige, konsistensen.

Sammenlignet med en milkshake er en smoothie som regel langt sunnere og proppfull av gode næringsstoffer. Smoothies finnes riktignok i alle varianter. Mens noen passer til frokost, mellommåltid eller som snacks etter skoletid, egner andre seg best som en deilig dessert. Det finnes alltid en god anledning for en smakfull smoothie!

Genial for å gi barn flere vitaminer

Har du et litt kresent barn som styrer unna alt som har med grønnsaker å gjøre? Et smart foreldretriks er å snike inn noen nyttige ingredienser i smoothien, som barnet vanligvis hadde takket nei til.

Sørg bare for at miksen får et appetittlig utseende, da for mye forskjellig på en gang kan gi en ubestemmelig farge som ikke akkurat vekker smakssansene til live. Enkelte ingredienser som for eksempel chiafrø, linfrø og havregryn, kan også gi en konsistens som krever litt tilvenning.

Hos de aller minste er enkle smaker med noen få ingredienser ofte det beste. En altfor ambisiøs miks av næringsrike grønnsaker, blir dessverre ikke alltid en suksess. Et lurt tips er å starte med en enkel oppskrift med få ingredienser, og så tilsette en ny grønnsak, korn eller frukt neste gang. Eksperimenter og prøv deg frem, til du finner en god, velbalansert smoothie oppskrift som barnet elsker.

For litt ekstra piff kan du servere smoothieen i et pent glass med et morsomt sugerør, gjerne et praktisk og sølefritt smoothieglass med lokk.

Sunne smoothie oppskrifter til barn og voksne

La barna få delta når du lager smoothie

Litt større barn elsker å hjelpe til med å lage smoothie. Det er jo så gøy å se på når alle de ulike ingrediensene mikses sammen, samt å få være med på å bestemme hva den faktisk skal inneholde.

Det er også en fin anledning til å lære barna navnet på de ulike fruktene og grønnsakene våre, samt å gi dem et innblikk i hva som er sunt for oss. Husk at jo flere sunne vaner barna lærer seg, jo større er sjansen for at de vil ta dem med seg inn i voksenlivet.

Hva bør en smoothie oppskrift inneholde?

Smoothies finnes som nevnt i alle varianter og de kan gjøres så sunne (og usunne) som du bare ønsker. Det er helt opp til deg og hva du liker!

Start med å velge en eller flere frukter som er gode kilder til vitaminer, mineraler og antioksidanter. Banan, eple, ananas, bær, kiwi, appelsin, druer, pære, mango, melon og fersken er noen frukter som egner seg godt.

Tips: Har du banan eller en annen frukt som holder på å bli overmoden? Kutt den opp og frys den ned slik at du kan bruke den i en smoothie senere. Moden frukt gir mer smak til smoothien.

Deretter kan du tilsette litt ferske grønnsaker. Om du ikke har noe imot den grønne fargen, er spinat og grønnkål to ypperlige ingredienser i en grønn smoothie. De gir mer jern og protein enn frukt, og er proppfulle av kostfiber og folat.  Andre grønnsaker som egner seg i en smoothie, er agurk, rødbeter, gulrøtter, squash og blomkål.

Frukt og grønnsaker inneholder noe protein, men for å få en velbalansert smoothie kan du med fordel ha i litt ekstra. Dette kan du gjøre ved å lage en smoothie med yoghurt eller tilsette cottage cheese, egg, havregryn, nøtter og frø.

For å få den riktige konsistensen må du også tilsette væske. Dette kan for eksempel være fruktjuice, grønnsaksjuice, melk (eller kokos, mandel og soyamelk), grønn te, vann eller is.

Sunne smoothie oppskrifter til barn og voksne

 

Her er noen av våre favoritt-smoothier (1 posjon):

Klassikeren – noen ganger er det enkle det beste

Av og til vil man bare ha en deilig og god smoothie, med helt enkle ingredienser. Denne smoothien med jordbær og banan er en klassiker, og den kan tilpasses slik du måtte ønske

Ingredienser:

75 gram frosne jordbær

½ frossen banan

0,5 dl eplejuice eller appelsinjuice

1 dl vanilje- eller naturell yoghurt

 

Powersmoothie – perfekt for små superhelter

Ikke alle orker å spise mat tidlig på morgenen, da kan en god smoothie være løsningen. Med litt ekstra proteiner fra Cottage Cheese er den også perfekt å drikke før eller etter trening.

Ingredienser:

50 gram frosne jordbær

50 gram frosne bringebær

100 gram cottage cheese

½ frossen banan

1,5 dl valgfri melk (for eksempel kokosmelk, lettmelk, mandelmelk eller vaniljemelk)

 

NB! Ønsker du å lage smoothie til en baby? Bytt ut melken med kokosmelk. Smoothies kan gis fra seks måneder og opp.

 

Grønn smoothie med yoghurt – gir en skikkelig kickstart på dagen!

Grønnkål er en grønnsak som passer ypperlig i smoothies. Ikke bare er den proppfull av vitaminer (blant annet vitamin K, A og C), den er også en god kilde til kalsium, kalium, fiber, magnesium og jern.

Ingredienser:

100 gram grønnkål

2 dl syrlig eplejuice

2 ss revet frisk ingefær

2 ss vaniljeyoghurt

1 stk. banan

1 stk. egg

Kilde: Matprat.no

 

Gul glede – gult er kult, og supergodt!

Denne C-vitaminbomben har en frisk og god smak, og er perfekt som mellommåltid i løpet av dagen.

Ingredienser:

100 gram frossen mango

100 gram frossen ananas

¼ frossen avocado

½ frossen banan

2,5 dl valgfri væske (for eksempel kokosmelk, kokosvann, juice eller melk)

 

Regnbue-smoothie bowl – en fryd både for øyne og gane

Smoothie bowl er tykkere enn vanlige smoothie og spises med skje. En smoothie bowl er fantastisk god som frokost eller dessert.

Ingredienser:

2 stk. banan

250 g bringebær

½ rødbete

3 dl yoghurt naturell

Frukt som passer inn i regnbueskalaen, for eksempel blåbær, kiwi, ananas, physalis og bringebær til pynt

Fremgangsmåte: Blend alt sammen med yoghurt. Hell i boller, og pynt med akkurat det du ønsker.

Kilde: Bama.no

Sunne smoothie oppskrifter til barn og voksne

Myntedrøm – en deilig smak av sommer

Denne smoothien får tankene våre til å vandre av sted til Karibia og andre varme strøk. En perfekt stemningssetter og en deilig avkjølende drikk i sommervarmen.

Ingredienser:

100 gram frosne jordbær

Mynteblader (smak til)

Saften av ½ lime

2 dl kokosmelk

2-4 Isbiter (kan sløyfes)

 

Grønn tropisk smoothie – digg på varme dager

En sunn smoothie behøver slett ikke være kjedelig! Spinat kalles ofte en supergrønnsak, da den er full av nyttige næringsstoffer. Med denne tropiske varianten av en grønn smoothie er du sikret en god start på dagen.

Ingredienser:

2 kuber frossen spinat

5-6 biter frossen mango

8 biter frossen ananas

2 dl tropisk juice eller eplejuice (juster ut fra hvor flytende man ønsker)

Sunne smoothie oppskrifter til barn og voksne

Peanøtt-sjokosmoothie (med kaffe til de voksne)

Denne melkefylte smoothien er kanskje ikke av de aller sunneste alternativene, men superdeilig som dessert eller når du bare har lyst på noe godt. Tilsett en liten skvett kaffe, så smaker den helt himmelsk!

Ingredienser:

1 frossen banan

1 dl valgfri melk (For eksempel vaniljemelk, sjokolademelk, lettmelk, soyamelk)

½ ts kakaopulver

2 ss peanøttsmør (gjerne mer hvis du digger peanøttsmør)

2-4 isbiter (kan sløyfes)

Eventuelt litt kaffe til voksne for ekstra smak

Siste innlegg fra bloggen