Hopp til innhold
HjemBloggSkap et personlig hjem med en bildevegg av plakater

Skap et personlig hjem med en bildevegg av plakater

postere på barnerom

Ønsker du å fornye hjemmet ditt på en enkel og rimelig måte? Veggpynt i form av fargerike plakater løfter rommet og gjør det mer personlig. Her er våre beste tips til hvordan du kan benytte plakater i interiøret ditt og få det beste ut av kunsten din.

Et hjem føles ikke helt som et hjem før vi har satt vårt personlige preg på det. Vi vil jo så gjerne omgi oss med gjenstander som betyr noe for oss og som gjenspeiler våre interesser. Å dekorere med plakater er en perfekt måte for å gjøre nettopp dette, da du enkelt, rimelig og raskt kan forandre hele inntrykket av et rom.

Med plakater kan du tilsette litt ekstra farge og spenning til rommet, samt bidra til å skjule eventuelle småskader du måtte ha på veggen din.

Plakat med rev

Velg riktig stil og plassering

Minimalistisk, retro eller shabby chic, vi tør påstå at det finnes en plakat som passer alle interiørstiler. Plakater trenger imidlertid ikke bare å henge i stua. En vintage filmplakat kan for eksempel være like kul på kjøkkenet som i gangen. Mens en plakat med et klassisk naturmotiv kan passe like godt på soverommet som på gjestetoalettet.

For en mer gjennomført stil, velg gjerne motiver i en fargeskala som matcher det øvrige interiøret ditt. Men ikke heng deg for mye opp i hvilke farger plakaten har. Om det er et motiv du virkelig liker, kan du i etterkant enkelt tilsette puter eller tepper med farger inspirert av veggkunsten din.

Tenk også over hvordan du forholder deg til, og hvordan du omgås kunsten din. Om du for eksempel liker plakater med inspirerende sitater som gir deg motivasjon og ekstra energi i hverdagen, kan det være lurt å henge plakaten et sted hvor du oppholder deg tidlig om morgenen. Kanskje du kan henge den på badet, slik at du ser den mens du tar morgenstellet? Da får du en ekstra boost og en god start på dagen!

Plakater med biler

Plakater som forundrer og formidler

Plakater er spesielt populære som veggdekor på barnerommet, og det er slett ikke uten grunn. Barn er nemlig ekstra mottakelige for sine omgivelser, da de absorberer farger og former, og lar fantasien sin få løpe løpsk. Et barnerom bør derfor helst være imøtekommende og fargerikt, slik at det inspirerer til kreativ lek, og dette kan du enkelt tilsette ved hjelp av plakater.

Velg gjerne plakater som både er dekorative og lærerike. Forskning tyder nemlig på at hele 65 prosent av oss foretrekker en visuell læringsstil, det vil si at vi lærer raskere når vi ser på noe. Plakater er en av de beste måtene å gjøre dette på, da de fanger barns oppmerksomhet og motiverer dem til å lære mer.

Fascineres barnet for eksempel av dyrene som lever under havoverflaten? Den vakre og stilrene plakatserien «Havet» er fylt med interessante og spennende fakta om forskjellige dyr og fisker som lever i havet.

Plakater med havdyr

Ting det kan være lurt å tenke på når du skal velge lærerike plakater til barnerommet:

  • Motivene skal helst være enkle, slik at barnet raskt forstår hva de skal forestille. Jo eldre barnet blir, jo mer kompliserte kan motivene være.
  • Lærerike plakater til barnerommet bør ikke ha for mye tekst. Gode illustrasjoner er viktigere enn mange ord.

Har du forresten tenkt på at plakater er en ypperlig gave både til bursdag og jul? Leketøy kommer og går, etter hvert som barnet vokser og får nye interesser, men en lærerik og vakker plakat kan fascinere og glede barnet i mange, mange år fremover.

Rammer som fremhever motivet

Plakater kan selvsagt henges direkte på veggen din, men å ramme dem inn kan på mange måter bli en lønnsom investering.

For det første vil en vakker ramme få bildet eller plakaten til å skille seg ut, som et smykke på veggen din. Rammer gir også plakatene en noe mer formell touch, sammenlignet med det å henge plakatene opp med tape eller tegnestifter.

En annen fordel med rammer er at de også forlenger plakatenes levetid. Ikke bare fordi de beskytter plakatene mot smuss og støv, men også fordi glasset i bilderammen gir økt beskyttelse mot UV-stråler som over tid kan bleke kunsten din. Ved å ramme inn plakatene reduserer du også risikoen for at de skal bli ødelagte av tegnestifter, tape eller andre opphengsmetoder.

Hvilken bilderamme skal du så velge? Utvalget av bilderammer er enormt, og med et utall størrelser, stiler, farger og materialer kan det være vanskelig å bestemme seg. Et sikkert valg er klassiske bilderammer i eik, hvitt eller svart, da disse passer godt til ulike stiler og fremhever motivet på en fin måte.

Bilderammer

Glasset er også en viktig del av en god bilderamme. Et ofte brukt materiale på bilderammer er akrylglass. Dette fordi akrylglass ikke egentlig er glass, men helt klare plastplater. Disse platene veier mindre enn vanlig glass og er derfor enklere å henge opp på veggen. En annen stor fordel, spesielt når du skal dekorere barnerom, er at akrylglass ikke kan knuses slik vanlig glass kan. Akrylglass er derfor et langt tryggere alternativ, dersom rammen skulle falle i gulvet.

Skap en morsom bildevegg av plakater

Et klassisk triks innen interiørdesign er å skape et fokuspunkt i rommet. Det vil si det stedet du først legger blikket ditt på idet du kommer inn i et rom. Fokuspunktet skal både være noe som trekker til seg oppmerksomhet din og noe som setter stemningen for interiøret. Uten et fokuspunkt kan et rom ofte oppleves forvirrende og «rotete», fordi det er så mange ting som roper på oppmerksomheten din.

Fokuspunktet kan for eksempel være et ildsted, et større møbel eller et kunstverk. Men ikke alle rom har et naturlig fokuspunkt og da er en bildevegg, det vil si en samling av flere bilder eller plakater, en fin måte å skape det på.

Når du skal skape bildeveggen kan det være lurt å velge bilder med et gjennomgående tema.

Bildevegg med dinosaurer

Men ikke vær redd for å leke litt med bildeveggen, spesielt om du designer en bildevegg til barnerommet. Miks og match motiver etter eget ønske, slik at du får rommets eier til å smile. Kanskje dere i fellesskap kan velge ut en samling plakater med alle barnets favorittdyr?

Dersom du ønsker et litt roligere uttrykk, kan det være lurt å dekorere med plakater i en bestemt fargeskala eller benytte samme type rammer på alle plakatene.

Bildevegg: Hvordan henge opp bilder?

Å være nøye med hvordan du henger plakatene opp på veggen, er essensielt for å skape en fin bildevegg. Det kan kanskje være fristende å bare henge opp en plakat, bygge bildeveggen ut ifra den og håpe på det beste. Men om du bruker noen minutter på å planlegge hvordan plakatene skal henges opp, kan du potensielt spare deg for mye tid og unødvendige hull i veggen.

Et smart triks er å ta noen gamle aviser eller innpakningspapir, og klippe ut ark med samme størrelse som de ulike plakatene. Heng papirutklippene deretter opp på veggen med tape og flytt dem rundt til du har funnet en sammenstilling du er fornøyd med. Deretter er det ganske enkelt å henge opp plakatene etter din selvlagde mal.

For å få en fin helhetlig look er det fint å henge plakatene ganske nære hverandre, slik at det føles som en enhet. Vær oppmerksom på at du ikke må henge plakatene for høyt opp på veggen, midtpunktet i bildeveggen bør være der blikket ditt treffer.

Husk også at bildevegger kan økes gradvis. Om du for eksempel har skapt en bildevegg på barnerommet, kan du fylle på med flere plakater etter hvert som barnet får nye interesser eller ønsker seg mer fin kunst til rommet sitt.

Utvalg av plakater

Siste innlegg fra bloggen