Hopp til innhold
HjemBloggPopulære barnenavn – tradisjonelle og trendy favoritter

Populære barnenavn – tradisjonelle og trendy favoritter

Barn med populære barnenavn over seg

Å finne et perfekt barnenavn er ikke alltid like lett. Det skal jo gjerne klinge godt, ha en positiv betydning og være enkelt å bruke i det daglige. Heldigvis kan vi finne inspirasjon fra nær sagt overalt!

En navnetrend kan sammenlignes med en bølge hvor et barnenavn stadig øker i popularitet, før det når en topp og deretter gradvis avtar igjen. For folk flest er det ikke så lett å forutse hvilke barnenavn som vil bli populære i fremtiden, noe flere foreldre nok har fått erfare. De har kanskje valgt et navn de tror er passe unikt og annerledes, men så begynner barnet på skolen og de oppdager at det finnes to andre i klassen som heter det samme.

Ifølge ekspertene finnes det imidlertid en rekke faktorer som fører til at et navn blir superpopulært og starter en ny trendbølge. Historiske hendelser trekkes ofte frem som en slik faktor, da de både påvirker hvilke navn foreldre velger, og ikke velger, til barna sine.

På den andre siden kan personer som har gjort enestående positive ting for verden eller som har levd ekstraordinære liv, inspirere navnevalg i flere generasjoner fremover. Som for eksempel Anne (Frank), Diana (Princess of Wales), Albert (Einstein) og Nelson (Mandela).

Hvorfor noen barnenavn slår an

Barnenavn inspirert av ulike religioner

Religiøse navn har en sterk stilling i mange kulturer, og synes å holde populariteten år etter år. Profeten Muhammed var grunnleggeren av islam og varianter av dette navnet er blant de aller mest brukte guttenavnene i arabiske land. Noe som blant annet skyldes at det mange steder er en sterk tradisjon for å gi dette navnet til sin førstefødte sønn.

De siste årene har bibelske navn blitt mer og mer vanlig i den vestlige verden, spesielt når det gjelder guttenavn. Her kan vi nevne i fleng; Isak, Lukas, Jakob, Johannes, Elias, Tobias, Adam, Mathias og Samuel. Også mange jentenavn som vi kjenner fra Bibelen har blitt mer brukt enn tidligere, som Leah, Anna, Sara, Eva, Hanna og Maria.

Stor navnelapp på flaske med fine jentenavn

Barnenavn fra filmer, bøker og tv-serier

De siste femti årene har også populærkulturen hatt en stor påvirkning på våre navnevalg. Mange foreldre finner inspirasjon i musikk, filmer, bøker og tv-serier når de skal velge navn til barnet sitt.

En del kaller opp barna sine etter karakterer fra Disney-filmer – og da mener vi ikke nødvendigvis gode gamle Donald Duck, men mer nyere bekjentskaper. Det var for eksempel tydelig at mange lot seg sjarmere av den vakre og besluttsomme hovedkarakteren i filmen «Frost», da flere land kunne vise til en oppblomstring av navnet Elsa etter at denne Disney-filmen kom på kinoene i 2013.

Andre populære barnenavn fra Disney-filmer er Jasmine (Aladdin), Ariel (Den lille havfrue), Jessie (Toy Story 2), Aurora (Tornerose), Nala (Løvenes konge), Tiana (Prinsessen og frosken), Bruno (Encanto) og Belle (Skjønnheten og uhyret).

Enkelte ganger er det ganske enkelt å se kilden til foreldrenes navnevalg. Om det dukker opp en Leia eller en Anakin i barnehagen, er det vel ikke helt utenkelig at foreldrene har hentet navneinspirasjonen fra Star Wars-universet.

Andre ganger kan mer ordinære navn få en ny storhetstid på grunn av en godt likt fiktiv person. Navnet Rachel ble for eksempel mer populært i USA etter suksessen til tv-serien Friends. Det barnenavnet som derimot skulle få aller mest boost på grunn av denne populære komiserien, var navnet Emma (datteren til karakterene Rachel og Ross). Navnet har vært blant de tre mest populære jentenavnene i USA siden 2003, og er i dag mye brukt verden over.

sovende baby - navnebetydning av slavisk navn Milo

Betydning er viktig for mange

Noen navn slår an på grunn av at de har en vakker betydning, en fin klang eller at de passer inn med nåtidens navnetrender. Et eksempel på dette er jentenavnet Luna som betyr måne på latinsk, og som fikk stor utbredelse etter at bøkene og filmene om Harry Potter erobret verden. Andre navn med vakker betydning, er navn vi forbinder med kjærlighet eller det å være elsket. For eksempel jentenavnet Mabel som bygger på det latinske ordet amable («lett å bli glad i») og guttenavnet Milo som betyr «kjær» på slavisk.

Fine jentenavn inspirert av tv-serier, bøker og filmer:

Arwen (Ringenes herre)

Elle (Legally Blonde og Kill Bill)

Matilda (fra Roald Dahls bok med samme navn)

Rose (Titanic)

Arya (Game of Thrones)

Octavia (The Hunger Games)

Trinity (The Matrix)

 

Fine guttenavn inspirert av tv-serier, bøker og filmer:

Luke (Star Wars)

Neo (The Matrix)

Jack (Titanic)

Jasper (Twilight)

Lucian (Underworld)

Tristan (Legends of the Fall)

Bran (Game of Thrones)

Maximus (Gladiator)

Kylo (Star Wars)

Foreldre og barn

Stadig flere velger kjønnsnøytrale navn

Man har også sett en liten økning av kjønnsnøytrale navn de siste årene, det vil si navn som ikke nødvendigvis avslører hvilket kjønn barnet har. Begrep vi vanligvis forbinder med gjenstander, naturfenomener og farger er ofte gjengangere blant disse navnene.

I noen land er det riktignok fortsatt strenge regler rundt bruk av kjønnsnøytrale navn, da hensikten er å unngå forvirring. Hvilke navn som brukes på hvilke kjønn kan også variere fra land til land. Navnet Janne regnes for eksempel som et jentenavn i Norge, men navnet er importert fra Finland og Sverige hvor de er typiske guttenavn. Andre eksempler er de italienske guttenavnene Andrea og Nicola, som i mange land blir brukt på jenter.

Når gamle navn blir kule igjen

Tradisjoner spiller også en viktig rolle for mange foreldre når de skal velge et navn til barnet sitt. Mange ønsker et navn som har blitt brukt av slektens tidligere generasjoner, kanskje for å hylle en kjær avdød slektning eller bare fordi navnet i seg selv er så særegent og vakkert at man ikke vil at det skal gå i glemmeboken.

Ifølge navneforskningen er det ofte oldeforeldrenes navn som hentes frem igjen, noe som fører til at et navns popularitet gjerne går i bølger på cirka 120 år. Det er derfor ikke utenkelig at et navn du ser på som litt «tantete» og gammeldags i dag, vil bli skikkelig hot igjen om noen tiår. Vil du være litt forut for trenden og velge et navn som ikke alle andre velger til barnet sitt, bør du med andre ord se etter navn blant dagens besteforeldregenerasjon.

Kosedyr og genser med navnelapp

Populære navn fra norrøn mytologi

Noen historiske epoker har også satt et stort preg på våre navnevalg. De siste årene har det for eksempel vært svært populært med navn fra viktingetiden og norrøn mytologi. Årsaken er nok sammensatt, men det kan kanskje være slik at populærkulturen, med for eksempel filmen «Thor» og Netflix-serien «Vikings», har bidratt til at navnene blir stadig mer brukt også utenfor de nordiske landene.

Norrøn mytologi handlet blant annet om ulike gudommelige vesener, og noe av det som gjør de norrøne navnene så kule er meningen bak. Odin var den mektigste guden av dem alle, Freja var kjærlighetsgudinnen og Thor var tordenguden. Dette er tre sterke navn som vikingene elsket å gi barna sine og som fortsatt er populære i dag, spesielt i Skandinavia.

Dekor med barnenavn

Populære barnenavn i Europa

Mange velger å se ut over landegrensene når de søker inspirasjon til barnenavn, noe som kommer tydelig frem når man ser på den europeiske navnestatistikken. Det er nemlig mange av de samme navnene som dominerer topplistene i flere europeiske land. Skrivemåten kan være litt forskjellig på de ulike språkene, men jentenavnet Sofia er for eksempel på topp i hele ni europeiske land. Mens guttenavnet Noah, som egentlig er et hebraisk navn, er mye brukt i Skandinavia og i land som Tyskland, Nederland og England.

To trender de siste årene er at jentenavnene skal være korte og at de ofte ender på bokstaven a. Når det gjelder guttenavn er det litt større spredning, men én trend er at de ofte ender på bokstaven o – for eksempel Leo, Mio og Matheo.
Hvilke barnenavn som vil være de mest populære i det kommende tiåret er det vanskelig å si med sikkerhet, men her er i alle fall navnene som har figurert på topplistene i Europa de siste årene:

De 10 mest populære jentenavnene i Europa:

Sofia

Olivia

Mia

Emma

Maria

Emilia

Emily

Sara

Anna

Hanna

Andre populære jentenavn i Europa er Amelia, Victoria, Eliska, Ella, Jade, Embla, Grace, Jana, Nora, Lucia og Astrid.

De 10 mest populære guttenavnene i Europa:

Noah

Luka

Jakob

Leonardo

Alexander

David

William

Oliver

Filip

Emil

Andre populære guttenavn i Europa er Noel, Paul, Robin, Giorgi, Levente, James, Jack, Elias, Markas, Louis, Antonia, Fransisco, Andrei, Martin og Arten.

Du kan skape dine egne unike navnelapper hos oss, uavhengig av om du velger velkjente barnenavn eller foretrekker noe mer unikt. Det ideelle barnenavnet fortjener å bli fremhevet, så utforsk det store utvalget av produkter fra Askeladden Navnelapper!

Siste innlegg fra bloggen