Hopp til innhold
HjemBloggInspirasjon og tips til en gøyal tivolifest

Inspirasjon og tips til en gøyal tivolifest

Tivolibursdag

Leter du etter et morsomt tema for årets barnebursdag? Hva er vel kulere enn å arrangere en barnefest med tivolitema! Vi har alle tipsene du trenger for å skape en spennende, fartsfylt og morsom tivolifest.

Å gå på tivoli eller besøke en fornøyelsespark, gir oss vanligvis kriblende sommerfugler i magen. Det er jo så spennende å gå inn på et område fylt av berg-og-dalbaner, karuseller og boder med spill – for ikke å glemme den deilige duften av sukkerspinn, is og popcorn.

En dag på tivoli er vanligvis en hektisk dag med mye latter og glade hyl, som både kan oppleves herlig og litt skummelt, og det er nettopp denne morsomme og spennende følelsen du skal forsøke å gjenskape i barneselskapet.

Tivolidirektøren ønsker velkommen til barnefest

Barn setter ofte stor pris på at vi voksne er med på festen eller i leken. Barnefesten blir derfor litt ekstra morsom om du som voksen kler deg ut som en som jobber på tivoliet.

Det kan for eksempel være tivolisjefen, en klovn som skal opptre på tivoliet eller at alle de som jobber der har en eller annen felles uniform. Et gøyalt innslag kan være at det er den gøyale klovnen eller tivolisjefen som åpner døra og ønsker gjestene velkommen til tivoliet.

Hvis du arrangerer en barnefest med tivolitema og ønsker å få det gammeldagse preget, tenk på farger som rødt, hvitt, svart og gull. Er du tivolidirektør kan du kle deg i svarte bukser, eller svart skjørt, hvit bluse eller skjorte og en hatt – gjerne flosshatt. Kanskje du kan få tak i en rød frakk, eller noe som ligner, i en bruktbutikk. Fest gjerne noen gulldetaljer på frakken eller jakken, slik at du ser ut som en ekte direktør på tivoliet.

Dekorer rommet eller stedet du skal være

Skap den riktige tivolistemningen i barneselskapet ved å pynte pent der barnefesten skal være. Hvis været tillater det, er det perfekt å holde tivolifesten utendørs – kanskje i hagen eller i en nærliggende park.

Temabursdag

Fargetema: Hold deg gjerne til et fargetema på tivolifesten. Pynt rommet eller stedet du skal være, med fargerike ballonger og vimpler. Hvis du har rødt og hvitt som tema, la ballongene og vimplene være i disse fargene også. Dryss konfetti på bordet og legg ut pyntebånd eller serpentiner. Sett gjerne et festhorn ved siden av hver tallerken.

Pynt: Har du tid, kan du lage et pappskilt som du skriver «Tivoli» på og som du så setter opp i rommet, eller kanskje binder fast til et tre. Har du en lysslynge med små lys hjemme, ser det ekstra festlig ut om du fester disse rundt skiltet. Pynt med masse ballonger og lag en gøy atmosfære for en en skikkelig artig barnebursdag.

Idet barna kommer kan du dele ut billetter, gjerne noen du har klippet ut av fargerikt papir, som gjelder som inngangsbilletter til tivoliet. Du kan også dele ut billetter som teller som betaling dersom du arrangerer ulike stasjoner med spill, og kanskje til og med når de henter mat, popcorn og godteri.

Last ned inngangsbilletter her og print ut, så har du en liten artig

La temaet gå som en rød tråd både på invitasjonskort, dekorasjoner, mat og spill. Se forslag til hvordan du kan lage invitasjonskort med tivolitema nedenfor. Se også våre tips til hvordan du serverer godsakene, pynter kaken, samt tips til lek og håndverk til barneselskapet.

Velkommen til moroa! Kjenner du kriblingen i magen, kan du høre de glade skrikene fra berg-og-dalbanen?

Last ned inngangsbilletter her:

Last ned innbydelse her:

Bursdag

Tips til spill og leker til barneselskap:

Har du barnefesten ute i nærheten av en lekeplass, kan du benytte deg av det som finnes der. La klatrestativ, husker og vipper bli karuseller og berg-og-dalbaner i fantasien. Har du en huske i hagen er det utmerket å pynte den med noen ballonger, slik at den blir til en fartsfylt og spennende karusell.

Tivloi-leker

Fiskedam

Dette er en klassisk aktivitet som passer perfekt på et tivoli.

Du trenger: Et stykke stoff, gjerne et teppe eller et laken. En fiskestang eller en lang, tynn pinne, noen klesklyper og små gaver; for eksempel viskelær, blyanter, småleker eller godteposer.

Heng et stykke stoff i en døråpning eller mellom to trær. La barna stille opp og la ett barn om gangen «fiske». Personen, gjerne en voksen eller et eldre søsken, som sitter bak tøystykket, fester den lille gaven på pinnen ved hjelp av klesklypen. Når presangen er festet, drar personen litt i pinnen, slik at barnet kjenner at det har fått napp på kroken.

Sett en klovnenese på klovnen

Et gammelt klassisk barnespill som passer perfekt hvis du skal arrangere en barnefest med et gammeldags tivolitema.

Du trenger et stort papirark og en klovnenese. Om du ikke har en klovnenese, trenger du et stykke papp eller et tykt ark. Du trenger også fargeblyanter, lim og et sjal eller skjerf.

Tegn et klovnefjes på det store arket, men uten klovnenese. Du kan enten bruke en ferdig klovnenese, eller tegne en som du klipper ut fra pappen og fargelegger. På baksiden av klovnenesen fester du dobbeltsidig tape.

La barna stille seg opp på rekke. La den som skal forsøke å feste klovnenesen på klovnen få et sjal eller et skjerf knyttet over øynene. Barnet skal da forsøke å feste klovnenesen på riktig sted, uten å titte. Den som plasserer klovnenesen nærmest der den skal være, er vinneren.

Kast baller inn i klovnens munn

Dette spillet passer også hvis du arrangerer et barneselskap med et gammeldags tivolitema.

Ta et stort stykke papp som du tegner et stort klovnefjes på. Klipp deretter ut et stort hull for klovnens munn. Barna skal prøve å treffe munnen med en ball, du kan for eksempel la alle få tre kast hver. Hvis det skal være en konkurranse, får deltagerne ett poeng for hver gang de klarer å få ballen i munnen på klovnen.

Velte bokser

Lat som du er på et tivoli. I en av bodene skal du kaste en myk ball på bokser som skal veltes. Du trenger papirkopper (25 stykker) og en myk ball. Bruk gjerne fine papirkopper eller blikkbokser som du har malt i samme farge. Stable boksene oppå hverandre i en pyramide. Det kan være lurt å stable dem på et bord, foran en vegg. Barna stiller seg så opp for å kaste ballen etter tur. Den som velter mest får flest poeng, men kanskje det allikevel vanker fine premier til alle deltakerne?

Ansiktsmaling

Til denne aktiviteten trenger du ansiktsmaling og pensler.

Hvis du selv, eller noen du kjenner kan ansiktsmaling, er det et morsomt innslag på et barneselskap med tivolitema. Mal barna som klovner, sterke Adolf eller bare med et fint mønster på kinnet.

Ansiktsmaling

Mat og godteri til barneselskap med tivolitema

Pølser med brød, eller hamburgere er passende mat på en tivolifest.

Server juice eller annen drikke på glassflasker med sugerør, gjerne stripete sugerør i rødt, hvitt eller gull, for å forsterke tivolifølelsen.

Når du skal dele ut godteri eller popcorn kan du ha det stående i en bod, hvor barna kan levere inn en av billettene sine for å hente en pose med godteri eller popcorn. Da føles det enda mer som et skikkelig tivoli! Legg gjerne godteriet i cellofanposer og bind dem sammen med fine bånd eller snører. Gjerne blonder i rødt, hvitt eller gull.

Serverer du is kan du plassere en isbøtte i en hjemmelaget iskiosk. Der kan barna peke og velge hvilke smaker de vil ha og om de skal ha strøssel og kanskje sjokolade- eller karamellsaus. Det trenger ikke være mange forskjellige typer is, kanskje tre typer er nok. For eksempel vanilje, jordbær og sjokolade. Også her kan barna levere inn billett for å hente is.

Tips om hvordan du kan dekorere en kake med tivolitema:

Prikken over i-en i enhver barnebursdag, uansett tema, er selvsagt bursdagskaken. Men du behøver slett ikke lage en komplisert eller kostbar kake for at den skal matche tivolitemaet.

Den enkleste måten å gjøre det på, er å pynte kaken med masse strøssel eller godteri i samme farger som den øvrige festen. Fargerike Non Stop, seigmenn og annet smågodt fungerer utmerket.

Har barnet kanskje mange små lekedyr i plast? En morsom idé er å bruke dem som pynt på kaken. Du kan for eksempel lage små bursdagshatter til hver av dyrene og plassere figurene rundt kaken på kakefatet.

Tivolikake

Du kan også bruke dyrefigurer til å lage dine egne kaketopper. Drill et lite hull på undersiden av figurene og fest dem på et grillspyd i tre eller lignende. Kaketoppene blir ekstra fine om du maler dem i de samme fargene som du har brukt på tivolifesten.

Ønsker du at den skal være ekstra stemningsfull og forsterke tivolifølelsen, kan du putte gnistrende kakefakler i kaken idet du tar den ut til gjestene. Kanskje blir kaken den glitrende avslutningen på tivolifesten!

Siste innlegg fra bloggen