HjemBloggKule reflekser for barn: Slik bruker du dem riktig og smart

Kule reflekser for barn: Slik bruker du dem riktig og smart

refleksFor noen år siden var reflekser synonymt med kjedelige reklameprodukter for ulike bedrifter, noe som ikke akkurat gjorde dem populære hos barn og unge. Slik er det heldigvis ikke lenger, i dag finnes reflekser i mange kule design som barn faktisk har lyst til å bruke.

Å bruke refleks når vi ferdes til fots i trafikken er kanskje den aller billigste livsforsikringen vi har. Ved å bruke refleks reduserer du nemlig risikoen for å havne i en ulykke med hele 85 prosent. Allikevel viser flere undersøkelser at folk flest ikke er flinke nok til å bruke refleks og bare en av fire sier at de alltid husker å ha på seg refleks i kveldsmørket.

En utfordring med reflekser er nettopp det at de er så lette å glemme når du har dårlig tid og er på vei ut døra. Det er også fort gjort å miste dem, da reflekser som henger i en tråd fra lomma eller sekken kan hekte seg fast i ting eller rett og slett bare falle av.

Løsningen på dette problemet er selvklebende reflekser som sitter godt på ulike underlag og som kan klistres på det aller meste. Askeladden Navnelapper har selvklebende reflekser i ulike design, som kan festes på klær, støvler, skolesekker og annet utstyr. Det supre med disse refleksene er at de er laget i et fleksibelt materiale som gjør at de egner seg spesielt godt til klær og andre ting som er i bevegelse.

En fordel med å bruke selvklebende reflekser (gjerne i kombinasjon med andre typer reflekser), er at de alltid er på når barna skal ut. De trenger derfor ikke huske på å ta dem frem fra lomma eller hekte dem på seg idet mørket titter frem.

Hvor bør reflekser festes?

lys opp i mørket

Riktig plassering av refleksene er viktig, men dette varierer litt i forhold til hvor du oppholder deg. I urbane områder er det for eksempel spesielt viktig å plassere refleksene lavt, fordi bilistene kjører mest med nærlys. Sammenlignet med fjernlys er nærlys vinklet lavere, de vil derfor treffe fotgjengerne lenger ned på kroppen. Går du derimot i områder hvor bilene bruker mye fjernlys, er det viktig at du også har reflekser plassert litt høyere på kroppen.

Den generelle regelen er imidlertid at voksne og større barn bør plassere reflekser fra midjen og ned, mens små barn bør ha reflekser mellom midjen og nakken.

Reflekser synes dessuten best når de er i bevegelse, det er derfor også lurt å feste dem på steder som armer og bein. Her er våre selvklebende reflekser geniale, da de kan klistres på barnas støvler, hansker og jakkeermer. Husk å feste klistremerker både foran og bak, slik at de synes godt fra begge sider.

De selvklebende refleksene kan også brukes på utstyr som skole- og barnehagesekker, gymbager, sykkelhjelmer, hundebånd, vesker, sykler, sparkesykler og barnevogner. Husk også å feste reflekser på alt av barnas klær, som vinterdresser, regntøy og luer. De selvklebende refleksene sitter svært godt, et smart triks er derfor å bruke dem til å tette igjen rifter og små hull i for eksempel boblejakker.

Selvklebende reflekser

Kule selvklebende reflekser i ulike design

For at det skal bli attraktivt for barnet å bruke refleksene, tilbyr Askeladden Navnelapper en rekke morsomme og populære design. Emojier med artige ansiktsuttrykk er alltid en fulltreffer. Vi har også helt nøytrale klistremerker formet som striper, sirkler, kryss og stjerner.

Ikke alle reflekser fungerer like godt, så vær nøye med å velge reflekser av høy kvalitet. Våre selvklebende reflekser er godkjent i henhold til EN13356, som er den europeiske standarden for reflekser til personlig bruk.

Alle refleksene fra Askeladden Navnelapper kommer i sett med 12 eller 15 klistremerker. Det er riktignok viktig å være oppmerksom på at de minste figurene i våre sett er for små til å brukes som selvstendige reflekser og må derfor benyttes i tillegg til de større klistremerkene. Husk: Jo flere reflekser, jo bedre!

Vær oppmerksom på at reflekser mister effekt

Over tid vil refleksene få riper i overflaten som gjør at de mister mye av effekten. Det er derfor viktig å bytte dem ut med jevne mellomrom. Mange vinterdresser og regnklær har integrerte reflekser, men disse slites ofte raskere ved hyppige klesvask og røff bruk. Kvaliteten på denne typen reflekser kan også være variabel, da noen blir ødelagte etter bare en runde i vaskemaskinen. Det kan derfor uansett være lurt å feste noen ekstra selvklebende reflekser på barnas yttertøy.

For å sjekke om det er på tide å bytte ut refleksene, kan du ta dem med inn i et mørkt rom og lyse på dem med en lommelykt.

Hvor synlig er du egentlig?

Reflekser

Refleks redder liv. Alle som har hatt kjøreopplæring for bil har fått demonstrert hvor vitalt viktig bruk av reflekser er når man skal ferdes langs en trafikkert vei i mørket. For det spiller ingen rolle hvor godt du selv ser bilene som kommer mot deg, uten refleks er du knapt synlig for sjåførene før det er for seint. Det er spesielt vanskelig for sjåføren å se deg i lysene fra motgående trafikk.

Går du uten refleks vil en bilist som kjører i 50-sonen kun ha to sekunder på å se deg. Dersom du bruker refleks, har bilisten ti sekunder til rådighet. Det antas at du med en god refleks er synlig på 140-400 meters avstand, men uten refleks vil ikke sjåføren oppdage deg før han er 25-30 meter unna.

For mange er det kanskje en selvfølge å bruke reflekser når det er helt mørkt ute, men husk at sikten også blir veldig mye dårligere i skumring, dis og tåke.

Mange tror også at de er mer synlige når de går i områder med gatelys eller hvor det er mye lys fra vinduer. Dette er imidlertid helt feil, da denne typen lys stjeler sjåførens oppmerksomhet og gjør deg mindre synlig. Gangfelt er også en falsk trygghet for mange, da de fleste fotgjengerulykker faktisk skjer i byene og når folk skal krysse gata.

Lær barna å bruke refleks riktig

Reflekser

Før du sender barna dine ut i trafikkerte områder, er det smart å gi dem grunnleggende informasjon om hvordan reflekser fungerer. Gjennom å la dem få lyse på refleksene med en lommelykt i mørke, vil de få en litt bedre forståelse for hvorfor refleksbruk er en nødvendighet.

Men selv om reflekser bidrar til at vi blir mer synlige i trafikken, fungerer de dessverre ikke som en rustning mot uoppmerksomme sjåfører. Det er derfor også viktig at du lar barna forstå dette og at de får lære seg å ferdes trygt i trafikken.

Pass også på at de eldste barna i familien bruker refleks. Undersøkelser viser nemlig at tenåringer er blant de mest uoppmerksomme i trafikken og de som oftest står i fare for å bli påkjørt. Dette skyldes kanskje at de gjerne vandrer rundt med høy musikk i ørene eller nesa i mobilen. Tenåringer ferdes dessuten som regel mer ute på kveldstid enn det yngre barn gjør. Våre nøytrale selvklebende reflekser kan diskret plasseres på tenåringenes yttertøy, for eksempel ytterst på jakkeermene, bak på skoene og nederst på jakken både foran og bak.

Undersøkelser viser heldigvis at foreldre er flinke til å passe på at barna deres har på seg refleks, selv om de ikke bruker dem selv. Men tenker du noen gang over hvilket forbilde du er for barna dine? Gjennom å selv bruke refleks i kveldsmørket signaliserer du at refleksbruk er like naturlig som å kle på seg skoene når man skal ut. Til syvende og sist kan din holdning til refleksbruk kanskje redde barnet ditt i fremtiden.

Sjekk ut våre selvklebende reflekser her.

Pssst… har du fått med deg barnefamiliens aller beste tips til merking av klær og utstyr?

Siste innlegg fra bloggen

Laster inn..