HjemBlogg17. mai – en litt annerledes feiring

17. mai – en litt annerledes feiring

17. mai marsipankake

Gjesteinnlegg fra @kreativhverdag.no.

Herlige mai måned er i gang, og foran oss står den store festdagen – nemlig 17.mai! Som vi alle vet vil dagen bli veldig annerledes for de aller fleste av oss. Selv er jeg vant til at 17.mai er en feststemt og glad dag, men samtidig også veldig travel med mye på skjemaet.

Som gammel korpsspiller er det tidlig opp og få på bunad før det skal stilles opp til morgenposisjon som går klokken 07:30. Først ut er tog, flaggheising og kransenedlegging. Deretter er neste på agendaen barnetog, før det går slag i slag med leker og kos på skolene, folketog og familieselskap. Spør du ungene hva som er aller viktigst på 17. mai – får du garantert svar som tog, pølse i brød, korpsmusikk, iskrem, leker og masse kos. Dessverre utgår fellesarrangementer i år, og vi får heller glede oss til barnetog neste år.

Men som den entusiasten av feiringer som jeg er, så blir det selvfølgelig festligheter i år også! Nå er det opp til alle å lage sin egen feiring, og jeg håper det blir en dag som går i minneboka for store og små, med kos fra morgen til kveld. Jeg har samlet opp mine viktigste tips for dagen, også håper jeg noen av de kan inspirere til en koselig feiring av vårt flotte land.

Pynt til 17. mai

17. mai forberedelser og dekorasjoner

La oss ta det litt steg for steg. Først ut er jo forberedelsene, og i år som alle år – skal finstasen på. Går du for bunad, kjole eller dress er det samme, men gå over og se at du har alt som skal til. Stryk skjorter og flagg noen dager før, så har du alt på stell til den store dagen. Puh, da er det unnagjort.

Pynten kan også forberedes noen dager i forveien, og denne kan gjerne hele familien lage sammen. Vi slår et slag for enkel men stemningsfull pynt. Det skal dekoreres i rødt, hvit og blått denne dagen, og det er så koselig.

  • Hjemmelagde maiblomster av papp eller farget ark. Disse kan du feste på en snor for å lage girlander, eller så kan dere lage vimpler som en henger på en snor.
  • Ellers kan en perle enkle maiblomster eller norske flagg med hamaperler som en limer en sikkerhetsnål på, disse kan festes på finstasen om en ønsker.
  • Vindmøller i papp er enkelt å lage selv og er fine når dem snurrer ute i blomsterbedet. Disse trengs det kun en bit kartong, et sugerør eller pinne av et slag og en knappenål til for å lage. Lag et kvadrat i kartong, finn midten og klipp hvert hjørne inn mot midten. Så bretter en annen hvert hjørne inn mot midten og fester med en knappenål. Nålen festes så til pinnen så kan en plassere vindmøllen i blomsterbedet.
  • Sommerfugler i rødt, hvit og blått lager en enkelt med noen biter av farget kartong. Lim sammen rød, hvit og blå kartong til en remse og brett den sammen som et trekkspill. På midten snurrer en fast en sort piperenser slik at sommerfugler får hode og følehorn. Nå kan en klippe og forme vingene til sommerfuglen slik en ønsker.

Den aller beste frokosten i året

Sånn, forberedelsene er ferdig, og neste steg er frokosten. Den nydelige frokosten som også kan bli til lunsj, da vi i år har god tid til å kose oss med en lang og god frokost. Herlig! Dekk bordet til fest og fargelegg bordet i rødt, hvitt og blått. En kommer langt med servietter, lys og bjørkeris.

Når det kommer til selve serveringen, er det ikke vanskelig i det hele tatt. Tenk på gjestene dine, som mest sannsynlig er din nærmeste familie denne gang. Hva liker de, og hva blir ekstra stas på matbordet? Hos oss kjører vi nystekte rundstykker, eggerøre, ulik type kjøttpålegg samt smørepålegg. For å ikke glemme nugattien som han på 5 år har nevnt 100 ganger allerede er skikkelig viktig. Uansett hva du dekker på med er det flott, det skal passe dere som skal ha festen og ingen andre. Så lag og sett frem deres favoritter. Nam nam!

Leker og aktiviteter for store og små

Lek og gøy for alle aldre

Når frokosten er godt plassert nede i magen kan vi forsiktig sette i gang med litt leker. Her kommer noen enkle leker en kan ha hjemme med få eller med mange gjester i ulik aldersgruppe.

  • Tautrekking – del alle deltakerne i jevne lag og marker midten av banen med en strek eller en pinne. Hvert lag tar tak i hver sin ende av tauet og det vinnende laget er det som har dratt motparten over på sin side av banen.
  • Potetløp – hver deltager skal balansere en potet på en skje fra start til mål. Den andre hånden skal være plassert på ryggen. Det er ikke lov til å støtte poteten med tommel uansett hvor fristende det er. Er du uheldig og mister poteten må den plukkes opp og plasseres trygt på skjeen før løpet forsetter.
  • Sekkeløp – marker start og mål på en bane, hver deltager trer på seg en søppelsekk eller lignende opp til livet før de hopper så raskt de klarer fra start til mål.
  • Ringspill med brusflasker – sett opp flaskene i en trekant og kast ringer på dem. Vanskelighetsgraden kan varieres ved å justere kasteavstanden og å gi hver flaske ulike poeng.
  • Spikerslag – legg frem en tykk planke, spiker og hammer. Hvor fort klarer du å få spikeren helt ned i planken?
  • Ball i bøtte – sett frem en bøtte, vaskebøtte fungerer supert. Kast små baller som tennisballer oppi. Hvor mange treff får du?

Og så må det selvsagt premier til etter lekene er gjennomført. Kanskje det er nok med en is, hver sin boks med såpebobler, sjokolademynter, sprettballer eller lignende.

17. mai fruktspyd

Ingen 17. mai uten is, digg og dessert

Etter leker i hagen er det på tide med litt middag. Vi fortsetter kalaset på årets favorittdag med pølse i brød, grillings, lapskaus eller rømmegrøt. Videre fylles magen med dessert, kaker og enda mer digg. Ofte vartes det opp med litt feststemte desserter som marsipankake, iskake, gele, frukt-spyd, dronning Maud og lignende. Mine gutter vil nok absolutt anbefale dere å prøve ut vårt fruktspyd i rødt, hvit og blått. Det er veldig godt og veldig enkelt å lage. Tre på jordbær, marshmellows og blåbær på et lite grillspyd eller lignende og så enkelt har en laget en liten dessert. Flott, fargerikt og superdigg! Etter en lang og superfin dag, avsluttes kvelden med rester fra fest foran skjermen med barne-TV.

Her fikk dere en liten oppskrift på hvordan min plan for 17.mai ser ut. Uansett hvordan dere ønsker å feire dagen vil jeg allerede nå ønske dere lykke til med feiringen og rope et høyt HURRA for Norge! ❤️

Siste innlegg fra bloggen

Laster inn..